TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizm sektörünü bekleyen büyük tehlike

Sektörü bekleyen asıl tehlike yeni sezonda çalışacak turizm işçisi meselesi. Nedense bunu turizm sektörü aktörleri yeterince dile getirmiyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2022 22:52
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2022 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Turizm sektörünü bekleyen büyük tehlike

2022 sezonunu dolu dolu geçiren turizmciler 2023 için yüksek hedefler belirledi. Her ne kadar maliyetler artsa da, konaklama vergisi kar marjını düşürse de 2023 sezonu için her kesim iyimser. Bizler de sektör adına mutluyuz.

Lakin sektörü bekleyen asıl tehlike yeni sezonda çalışacak turizm işçisi meselesi. Nedense bunu turizm sektörü aktörleri yeterince dile getirmiyor. Ya da sesleri yeterince gür çıkmıyor!

 Antalya'da kiralar aylık 10 bin TL'den başlıyor. Lara, Konyaaltı gibi semtlerde kiralar 20-30 bin TL aralığına dayandı.

Kontrolsüz göç şehirlerin kimyasını bozdu. Antalya Kent Konseyi bu konuda çok güzel bir rapor hazırladı. Duyarlı gazeteci arkadaşlarımız da bunu yazdı çizdi. Ama konuyla ilgili çözüm adına atılan hiçbir adım yok.

İyi turizm hizmeti vermek için Allah vergisi şahane bir coğrafyamız, harika tesislerimiz var. Ama bu tesislerde turiste hizmet verecek personel bulamazsak, bunlar neye yarar? Zaten turizm sektörü yıllardır insan kaynakları sorunundan bahseder durur. Bence bu sene bu sorun turizm yatırımcıları tarafından daha fazla hissedilecek. Çünkü özellikle turizm işçileri bugünlerde daha uygun şehirlere ya da daha küçük bölgelere taşınıyor. Hiç birinin yüksek kiralara dayanacak gücü kalmadı.

7-8 Bin TL maaş alan bir turizm işçisi, maaşının hepsini kiraya verse bile bu fiyata yaşayabileceği ev bulamayacak. 10 ya da 15 Bin TL maaş alanlar bile bu kiralara dayanamaz. Orta düzey yöneticilik yapan ortalama 20-25 bin TL maaş alan kalifiye turizmciler de bu kiralara dayanamaz. Otelciler de işçilerine 50 bin TL maaş veremeyeceğine göre, bu sorun nasıl çözülecek?

Acaba şehri yöneten kişiler ya da ilgili bakanlıklar-valiler-müdürlükler, göçmenleri sadece belli bir semte toplasalardı, bunu öngörselerdi, bu sorun bu kadar büyür müydü? Ortalama aylık  2-3 bin USD maaş alan yabancılarla, aylık 300 USD alan Türk işçilerin aynı mahallede yaşayamayacağını neden kimse öngöremedi?

Kendi doğduğu memleketinde yaşayamayıp, kendi sokağından ağlaya ağlaya giden insanımızın evine başka ülkelerden gelen yabancı insanların yerleşmesi neden kimsenin canını sıkmıyor? 

Her gelen yabancıya yabancının paşa gönlü nereden isterse oradan ev alma ya da kiralama hakkını vererek, kendi insanımızın nerede ve nasıl yaşayacağını düşünmeyi geç, yazın turiste hizmet verecek işçileri nereden bulup çalıştırıp da, bu ciroları nasıl gerçekleştirebileceğiz?

Konuyla ilgili Yasemin Arslan'ın köşe yazısını buradan okuyabilirsiniz

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.