TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin"Karbonsuzlaşma Yol Haritası: 2050’de Net Sıfır

Turizm endüstrisi bu konuda ne yapıyor? Çünkü, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyine (WTTC) göre küresel sera gazı emisyonlarının 10’undan turizm endüstrisi sorumlu

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2023 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2023 09:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Türkiye’nin"Karbonsuzlaşma Yol Haritası: 2050’de Net Sıfır

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), Kasım 2021de yayımladığı net sıfır yol haritasıyla küresel seyahat ve turizm endüstrisinde karbon emisyonlarını 2050'ye kadar sıfırlamak için eylem planı oluşturmuştu.Türkiye’nin ise "Karbonsuzlaşma Yol Haritası: 2050’de Net Sıfır’ raporu açıklanmıştı. 

Turizmin karbon ayak izi büyürken, sektör, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 10’undan sorumlu. İklim krizini büyük ölçekli etkileri, küresel kurumları harekete geçirmiş durumda. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8 ila 10’undan turizm endüstrisinin sorumlu olduğunu söylüyor. Ancak sektörde bu konuya duyarlı davranış ve yatırım haberi çok az gelmekte. 

McKinsey araştırmasına göre, 13 ülkede ankete katılan 2 yolcudan birinin iklim değişikliği konusunda “gerçekten endişeli” olduğunu gösteriyor. Ayrıca seyahat edenlerin yüzde 40’ının karbon nötr uçak biletleri için daha fazla ödemeye istekli olduğunu ortaya koyuyor. Booking tarafından hazırlanan 2022 Sürdürülebilir Seyahat Raporu’nda ise 2 kişiden biri iklim değişikliğiyle ilgili gelişmelerin onları daha sürdürülebilir seyahat seçimleri yapma konusunda etkilediğini belirtiyor. 

Etstur Net sıfır emisyon planı için ilk adım attı

Bu yol haritası çerçevesinde çalışmalara başlayan Etstur, genel müdürlük ve merkez satıs ofislerinde gecen 2 yıl boyunca operasyonlarından kaynaklanan karbon ayak izini azaltmayı basardı. Azaltım yapılamayan sera gazları da yenilenebilir enerji karbon sertifikaları karşılığında nötr hale getirildi. Bu çerçevede çalışmalarını sürdüren Etstur’un ofislerinde hayata geçirdiği atık yönetimi, geri dönüşüm uygulamaları, enerji tasarrufu, hibrit araç kullanımı gibi birçok konuda yürütülen çalışmalar ile karbon ayak izi azaktıldı. Etstur’un gerçekleştirdiği karbon ayak izi azaltım ve yenilenebilir enerjiye geçiş çalışmaları, dünyayı korumak adına attığı önemli bir adım olmasının yanı sıra Türk turizm sektörüne de öncülük etme amacı taşıyor. Kurum, karbon ayak izini dengeleme çalışmalarının yanında otellerle yaptığı ortak çalışmalarıyla da sürdürülebilir turizm için dönüşüm hareketini başlattı.

Pegasus'tan “2050’ye kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu” taahhüdü

Pegasus Hava Yolları, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) 77. Yıllık Genel Kurulu’nda kabul edilen “2050’ye kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu” kararı doğrultusunda, dünyada bu taahhütte bulunan öncü hava yolu şirketleri arasında yer aldı. Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane; "Sürdürülebilir çevre anlayışımız çerçevesinde; orta vadede filo dönüşümü ve ofsetleme projeleri, uzun vadede ise SAF kullanımı, yeni teknoloji uçaklar ve karbon yakalama teknolojileri alanlarında çalışmalarımız sürecek.' ifadelerini kullanmıştı. 


​​​​​

En çevreci otel zincirlerinin başında, Sherwood Hotels&Resorts geliyor 

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) tarafından belirlenen kriterlere göre, son 2 yıldır ‘Konaklama İhracatı’ kategorisinde ilk 3’e giren, otel içerisinde kişi başına düşen m2 alanı ile sektör ortalamasının üzerinde olduklarına değinen Sherwood Hotels&Resorts başkanı Hasan Ali Ceylan, “Biz ağırladığımız her misafirin huzurlu ve konforlu tatil yapabilmesini arzuluyoruz. Çevreci bir anlayışımızı var, tüm otel yatırımlarımızda neredeyse iki kat fazla yatak kapasitesine ulaşma imkanımız varken, biz bunu tercih etmedik. Misafirlerimize daha ferah mekanlar ve daha çok yeşil alan sunuyoruz." dedi. Ayrıca Ceylan, gruba bağlı Ceysu işletmesinin çatısında 5 megavatlık GES kurduklarını ve bürokratik işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte, ‘’GES projemizin toplam kurulu gücü 26 megavat olacak. Çatılarımızda toplam 26 milyon dolarlık GES yatırım projemiz bulunuyor’’ dedi.

Hasan Ali Ceylan 

IATA, 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşmayı taahhüt etti

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ise 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşmayı taahhüt etti. Sektördeki bu değişim ve pandeminin etkileri, tüketicileri de sürdürülebilir seyahat alternatiflerine yönlendiriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.