TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Van Kahvaltı'sı UNESCO yolunda

Van Ticaret ve Sanayi Odası, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesine dahil olmak için başvuru yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2023 22:23
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2023 22:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Van Kahvaltı'sı UNESCO yolunda

Dünyada pek çok ülkenin mutfağı varken, ülkemizde hemen her şehrin kendine özgü yemek kültürü var. Türkiye’de de zengin mutfaklarıyla bilinen birçok şehrimiz bulunuyor ancak kahvaltı denildiğinde herkesin aklına ilk olarak Van geliyor. 

Kahvaltıda yer alan ürün çeşidi mevsime göre değişirken, bu sayı 30’a kadar çıkabiliyor. 

Otlu peynir, murtuğa, kavut, kavurmalı yumurta, cacık, süt kaymağı ve karakovan balı gibi ürünlerle hem göze hem de mideye hitap eden Van kahvaltısının bilinirliliğinin artırılması hedefleniyor.

Bu amaçla 9 yıl önce 51 bin 793 kişinin katılımıyla "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunun kırıldığı kentte, Van TSO tarafından haziranın ilk pazar gününün resmi olarak Dünya Kahvaltı Günü ilan edilmesi ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilmesi için geçen yıl UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna başvuru yapıldı.

Değerlendirme sonucu Van TSO'ya gönderilen yazıda, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Kültürel Miras İhtisas Komitesi'nde talebin değerlendirildiği ve sürecin icracı kurum olan Dışişleri Bakanlığı tarafından takibinin uygun görüldüğü bildirildi.

Bugün Van’da 50'den fazla  Van kahvaltı sofrası hizmet veriyor.  Van kahvaltısı, semaver çayı eşliğinde, özel yöntemlerle hazırlanan, taş fırınlarda pişirilen lavaş ekmeği ve Van çöreğiyle birlikte sunuluyor. Semaver çayının yanında yöredeki otlarla beslenen keçi ve koyun sütü de misafirlere sunuluyor. Van kahvaltı salonlarında, pastane ve lokanta ürünleri asla satılmıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.