TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunanistan neden haftada 6 günlük çalışma düzenine geçti?

Dünyada birçok ülke 4 günlük çalışma haftasına geçmeyi düşünürken, Yunanistan haftada 6 günlük çalışma programına geçiş yaptı. Mitsotakis hükümeti tarafından açıklanan bu yeni düzenleme bu ay yürürlüğe girdi. Sendikalar yasa değişikliğinin çalışanlar için olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2024 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2024 11:09
Kaynak: Sözcü
Yunanistan neden haftada 6 günlük çalışma düzenine geçti?

Dünyadaki bazı ülkeler dört günlük çalışma haftasına geçmeyi düşünürken, Yunanistan tam tersi yönde ilerliyor.

Geçtiğimiz eylül ayında Mitsotakis'in sağcı hükümeti tarafından açıklanan çalışma yasasının bir parçası olarak onaylanan bu politika 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi.

Yunanistan'ın yeni yasasına göre, işverenler ekstra çalışma gününde günlük ücretlere yüzde 40 daha fazlasını vererek çalışanları altıncı gün çalıştırabiliyor.

Yani bir işçinin günlük ücreti 100 Euro ise ve daha önce haftada 500 Euro kazanıyorsa haftalık kazancı 640 Euro'ya çıkacak. Eğer bir şirket bu çalışma düzenini benimserse, tüm çalışanlarına aynı şekilde uygulamak zorunda.

Türkiye'de ise iş kanununa göre çalışanlar haftanın 6. günü hiç bir ücret vermeden çalıştırılabiliyor 

Yunanistan'da çalışanların ikinci bir yarı zamanlı iş yapmalarına ve günde toplam 13 saate kadar çalışmalarına da izin verilecek. Böylece bir çalışan haftada 78 saate kadar çalışabilecek.

YUNANİSTAN NEDEN ÇALIŞMA SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRDİ?

Miçotakis yaşlanan nüfusunun ve kalifiye işçi eksikliğinin yeni düzenlemeyi gerekli kıldığını söyledi. Eurostat'ın verilerine göre, ülkenin borç krizinin patlak verdiği 2010 yılından bu yana 500 binden fazla Yunan ülkeyi terk etti.. 

Eurostat'a göre Yunanlar halihazırda çoğu Avrupalıdan daha uzun saatler çalışıyor.

Sendikalara göre ise yasa çalışma koşullarının kötüleşmesine yol açacak,  tükenmişliği artıracak ve çalışanların yaşam kalitesini düşürecek.

Yunanistan Genel İşçi Konfederasyonu'nun (GSEE) yöneticisi olan George Dimitriadis, "Bu yaklaşım gericidir, iş-yaşam dengesini ve çalışanların refahının iyileştirilmesini teşvik eden modern eğilimlerle uyumlu değildir" diye konuştu.

Dimitriadis, "Destekçiler altı günlük çalışma haftasının verimliliği artıracağını savunsa da GSEE, uzun vadeli sonuçların olumsuz olacağından, daha yüksek sağlık masraflarına ve tükenmişlik nedeniyle verimliliğin azalmasına yol açacağından endişe duymaktadır" dedi.

DÜNYA HAFTADA 4 GÜN ÇALIŞMAYA GİDİYOR 

Yunanistan'ın 6 günlük çalışma haftasına geçmesi, küresel eğilimlere de ters olarak görülüyor.

Yunanistan uzun çalışma haftasına geçerken, diğer ülkelerdeki eğilim çalışma günlerini kısaltmak yönünde.

2022'de Belçika işçilerin çalıştığı gün sayısını 5'ten 4'e indirmelerine izin veren bir yasa çıkarmıştı. Bu yılın nisan ayında Singapur da çalışanların mesai günlerini kısaltacağı bir düzenlemeye geçeceğini söyledi.

Ayrıca ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Japonya, Güney Afrika, Kanada, İspanya, İrlanda ve İzlanda'da benzer pilot programlar denendi.

Birleşik Krallık'ta dört günlük çalışma haftasını deneyen 61 şirketten 54'ü bu sisteme devam etti ve 31'i bu geçişi kalıcı hale getireceklerini söyledi.

2022 yılında dünyanın en büyük kısa çalışma programı denemelerinden biri, dört gün çalışan işçilerin beş günlük bir hafta boyunca olduğu kadar üretken olduklarını gösterdi.

4 Day Week Global isimli bir kuruluş İrlanda'da 33 şirket ve 900'den fazla çalışanla bir deneme yürütmüş, bunu "neredeyse her boyutta yankılanan bir başarı" olarak nitelendirmişti.

Kuruluşun pilot uygulamaları Güney Afrika ve Brezilya gibi Batı dışı ekonomilerde de olumlu sonuçlar verdi ve hem gelirlerde hem de çalışanların refahında artışlar görüldü.

Kaynak: Sözcü

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.