TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya turizmde büyüme yaşarken tarımda tarihi küçülme oldu

Turizm gelirleri ve yatırımları artarken, aynı zamanda tarım şehri olan Antalya'da, tarım sektörü 3 yıldır küçülme yaşıyor

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2023 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2023 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Antalya turizmde büyüme yaşarken tarımda tarihi küçülme oldu

Antalya, son yıllarda "turizm kenti" olmasının hem faydalarını hem de olumsuz etkilerini yaşadı. Salgın döneminde kapanmalar Antalya ekonomisini dibe çekti. Salgın bitince bu kez de rekor büyüme oldu. TÜİK 2021 yılının gayrisafi yurtiçi hasıla iller verisini açıkladığında Antalya'nın Türkiye'nin en yüksek büyüme gerçekleştirilen il olduğu anlaşıldı. Kentte pandemi döneminde bekletilen projeler pandemi sonrası gündeme alındı. 2020de toplam 707 projeye 7,5 milyar liralık yatınm teşvik belgesi alman Antalya'da bu rakam 2021'de 593 projeyle 12,3 milyar liraya, 2022'de ise 336 projeyle 33 milyar liraya çıktı.

Antalya yatırım projeleri, Türkiye toplamının %7'sini geçiyor (Bakanlıktan teşvik belgesi alınan projeler)

Açıklanmış rakamlar üzerinden bakıldığında en çarpıcı veri yatırımlar cephesinde gerçekleşmiş gözüküyor. Antalya'da 2022 yılının 11 ayında teşvik belgesine bağlanan yatırım projelerinin değeri Türkiye toplamının yüzde 7'sini geçiyor. Bu rakam 2020'de Türkiye toplamının yüzde 2.l'i. 2021'de yüzde 3.3'ü düzeyindeydi. 2022'de belge alınan 336 projelerin toplam yatırım tutarı 33 milyar lirayken bu yatırımların 27.8 milyarını turizm ve diğer hizmet iş kollarındaki yatırımlar oluşturuyor. 

Her 100 evden 30'dan fazlası yabancıya satılmış

Son günlerde Antalya, yabancılara gayrimenkul satışlarında gerçekleşen rekor seviyelerle konuşuluyor. Antalya'da satılan her 100 evden 30'dan fazlası yabancılara satılıyor. Bu, Türkiye ortalamasında yüzde 5'i. 2021 yılında Antalya'yı 8.7 milyon turist çekti. Bunun 3.5 milyonu Rusya vatandaşlarıydı. Antalya'da en çok ev satın alanlar da onlar.

ATSO BAŞKANI ALİ BAHAR: ÜLKE EKONOMİSİNİN ÜZERİNDE BİR BÜYÜME GERÇEKLEŞTİRDİK

Birlikte çalışmayı öğrenmeli, ötekileştirmeden, entegre ederek, birlikten kuvvet doğurmalıyız. Bu fırsatı iyi değerlendirdiğimiz takdirde gerçek bir dünya kenti olabilir, müreffeh yarınların hayalini kurabiliriz Antalya borsaya yöneldi Son veriler Antalya'dan 102 bin kişinin borsada 22 milyar TL'lik yatırımının olduğunu gösteriyor. Son 2 - 3 ay içerisinde borsaya Antalya'dan ciddi bir yöneliş olmuştur. Esasen tasarrufların altın ve döviz gibi geleneksel yatırım araçları yerme, sermaye piyasasında değerlendirilmesi olumlu bir gelişmedir. Ancak bunun günlük şans oyunu gibi değil, uzun vadeli, bilinçli ve akılcı birşekilde planlanmasına dikkat edilmelidir. 2023'e ümitlerle, güven ve heyecanla girdik. Turizmde yeni bir rekor kıracağımız, yatırımlarda yeni bir hamle yapacağımız bir yıl olacağına inanıyorum.

Antalya aynı zamanda bir tarım kenti

 Türkiye sebze üretiminin yüzde 17'sini, süs bitkileri üretiminin yüzde 29.5'ini, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 19'unu gerçekleştiriyor. 2021'de 580 milyon dolar yaş meyve-sebze ihracatı yaptı. Hükümetin politikaları ve iklimsel gelişmelerin bütün etkilerine açık. Bunun da etkilerini görüyoruz. Kent ekonomisi ile ilgili en olumsuz gösterge, tarımın son üç yıldır küçülmeye devam etmesi. Dikkat çekilen son gelisme ise "borsaya hücum" yaşanması.


ATB BAŞKANI ALİ ÇANDIR: ANTALYA TARIMI TARİHİ BİR KÜÇÜLME YAŞADI

2020'de Antalya ekonomisi yüzde 24.3 küçüldü. Böyle bir küçülme tarihinin hiçbir döneminde yaşamamıştı. 81 ilin içinde en fazla küçülen ildi. 2020'de ülke tarımı yüzde 5,7 büyürken, Antalya tarımı yüzde 1,6 küçüldü. Antalya tarımı tarihi bir küçülme yaşadı.Antalya'da hizmet ve ticaret yüzde42 küçülürken,Türkiye'de bu oran yüzde 5,9'du. 2020 kentimiz ve sektörümüz için tam bir dibe çöküş yılı oldu. 2021'de bu kez de sıra dışı büyüme gösterdi. Ülke ekonomisinin yüzde 11.4 büyüdüğü yılda, biz yüzde 26,5 büyüme ile iller arasında birinci sırada yer aldık. Hizmet ve ticaret kesiminin yüzde 55,8 büyümesi etkili oldu. Yalnız kötü olan, 2020'deki yüzde 1.6'lık küçülmeden sonra tarım 2021'de de yüzde 8,5 gibi rekor bir küçülme daha yaşadı. Asıl büyüme ivmesindeki kayıp tarımda oldu Yılı küçülmeyle kapatacak. Son 3 yıldır belini doğrultamadı. Tarım ne tedarik mallarının ne de sattığı ürünlerin fiyatlarını belirleyemiyor ama maliyetlerine katlanıyor Maliyetler, gelirin çok çok üzerinde seyretti. Üretim motivasyonunu artırıcı politikaların acilen uygulanması gerekiyor. Destekleme ödemeleri zamanında ve anlamlı düzeyde yapılmalı, krediye erişim kolaylaştırılnalı. Döviz fiyatları enflasyon artışının altında kalmaya devam etmesi de üretim performansını düşürecektir. 2023 yılında tarım stratejik sektör olarak tanımlanmalı.

Kaynak: NB Ekonomi/ Fikri Cinokur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.