TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İspanya halkının 1/3’ü yerel bölgeye fazla yabancı turist geldiğini söylüyor

Avrupa'da aşırı turizme karşı protestoların arttığı, İspanya'da insanların üçte birinin aşırı turist olduğunu belirttiği bir YouGov anketi sonuçları açıklandı. İspanya, turistler hakkında olumsuz görüşün en yüksek olduğu ülke. Tatil kiralama sektörü de eleştiri alıyor. Avrupalılar, turist sayılarını kontrol etme konusunda fikir birliğinde.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 16:39
Kaynak: theguardian
İspanya halkının 1/3’ü yerel bölgeye fazla yabancı turist geldiğini söylüyor

Avrupa genelinde insanların çoğunun aşırı turizme karşı protestolara sempati duyduğunu ve bununla mücadele için atılacak adımları desteklediğini ortaya koyan kıta çapındaki bir ankete göre, İspanya'da insanların üçte biri yaşadıkları bölgenin artık çok fazla uluslararası ziyaretçiye sahip olduğunu söylüyor.

YouGov anketi, Santorini'den Kanarya Adaları'na kadar kitlesel turizmin etkilerine karşı yapılan gösteriler ve acil uyarılarla dolu bir yaz döneminin ardından geldi ve Cinque Terre'den Amsterdam'a kadar turizmi azaltmaya yönelik önlemler açıklandı.

Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık'ta yapılan ankete katılanların %32'si bölgelerinde artık çok fazla yabancı gezgin olduğunu söyleyerek İspanya'nın bu olguyu en güçlü hisseden ülke olduğunu ortaya koydu.

Bu oran, 1,6 milyon nüfuslu Barselona'nın yılda yaklaşık 32 milyon ziyaretçi aldığı ve geçen ay yerel bir köşe yazarının “Şehrim çalındı” dediği Katalonya'da %48'e yükseldi: “Şehrim benden çalındı ve onu geri alamayacağım.”

İspanya aynı zamanda %28 ile katılımcıların uluslararası turistler hakkında olumsuz görüşe sahip olma ihtimalinin en yüksek olduğu ülke oldu. Her ne kadar bazı ülkelerde önemli azınlıklar aynı görüşleri paylaşsa da, bu iki oran da diğer ülkelere kıyasla belirgin şekilde yüksektir.

İspanya'da halkın üçte biri kendi bölgelerinde çok fazla turist olduğunu söylüyor

Fransa'da ankete katılanların 'i yaşadıkları yerde çok fazla yabancı turist olduğunu düşündüklerini, 'sı ise yabancı ziyaretçiler hakkında kötü düşüncelere sahip olduklarını belirtmiştir. İtalya'da bu oranlar ve , Almanya'da ise ve 'tür.

İspanya'daki insanlar ayrıca, yerel konut piyasasından konaklama yerlerini kaldırmakla ve kiraları birçok sakinin karşılayamayacağı kadar şişirmekle suçlanan kısa süreli tatil kiralama sektörü hakkında da diğerlerine göre daha güçlü düşüncelere sahip.

İspanya hükümeti Temmuz ayında Airbnb ve Booking.com gibi platformlardaki ilanların ruhsatlı olup olmadığını kontrol etme sözü vererek kısa dönemli tatil evi kiralamalarına yönelik bir baskı uygulayacağını duyururken, Barselona şehir konseyi de 2029 yılına kadar tüm tatil evlerini yasaklamayı hedefliyor.

Anket, İspanyolların üçte birinden fazlasının (%37) tatil evi kiralama sektörünün faydadan çok zarar getirdiğini düşündüğünü ve %45'inin bu sektöre olumsuz baktığını gösterdi.

Birleşik Krallık'ta sektör hakkında olumsuz görüş bildirenlerin oranı %33 iken, İtalya'da %30, Fransa'da %28, Danimarka'da %24 ve Almanya'da %21'dir. Otelcilik sektörüne ilişkin görüşler, ankete katılan tüm ülkelerde %69 ile %73 arasında değişen oranlarda büyük ölçüde olumludur.

İspanya'da halkın neredeyse yarısı tatil kiralama sektörüne olumsuz bakıyor

Fransa (%47) ve Almanya (%45) bir diğer tartışmalı sektör olan kruvaziyer endüstrisi hakkında en olumsuz görüşlere sahipken, Barselona ve Venedik'in kruvaziyer gemilerini engellemek için adımlar attığı İspanya (%20) ve İtalya'da () görüşler daha az olumsuzdu.

Avrupalılar genel olarak aşırı turizm karşıtı kampanyacıların endişelerini desteklerken, her ülkede büyük bir çoğunluk protesto eden popüler turizm destinasyonlarının sakinlerine “büyük ölçüde” ya da “makul miktarda” sempati duyduklarını söyledi.

En yüksek destek %66 ile yine İspanya'dan gelirken, onu Fransa, Almanya ve İsveç (hepsi %65), ardından Danimarka (%63), Birleşik Krallık (%57) ve İtalya (%53) takip etti. Yetkililerin yanıtları söz konusu olduğunda, anket aynı zamanda geniş bir kamuoyu desteği de ortaya koymuştur.

Turist sayılarını kontrol etmek ulusal, şehir ve yerel yönetimler için zor bir denge unsuru olup, uluslararası ziyaretçilerden elde edilen genellikle hayati önem taşıyan gelirler ve istihdam ile bölge sakinlerinin yaşam kalitesi arasında uzlaşma sağlanması gerekmektedir.

Amsterdam, Paris, Sevilla ve Venedik gibi şehirler, İstanbul'daki Ayasofya ve Atina'daki Akropolis gibi turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler ve Marsilya'daki Calanques gibi doğal güzelliklerin bulunduğu yerler aşırı turizmi engellemek için yeni tedbirler almıştır.

Stratejiler arasında turist vergilerini arttırarak ziyaretçi sayılarını düzenlemek ya da azaltmak; giriş ücretleri, zaman aralığı sistemleri ya da önceden rezervasyon planları uygulamak; ya da ziyaretçi sayılarını azaltmayı amaçlayan kitlesel bilgilendirme kampanyaları başlatmak yer almaktadır.

En popüler olan ve ankete katılan her ülkede %57 ile %76 arasında bir çoğunluk tarafından desteklenen uygulama, Roma'daki Kolezyum ve Paris'teki Louvre Müzesi gibi cazibe merkezlerinde benimsenen bir politika olan, popüler yerlere giriş için önceden rezervasyon yaptırma zorunluluğudur.

Her ülkedeki katılımcıların en az yarısı (%50-62), Atina'daki Akropolis'te ve Britanya'daki küçük bir adada uygulamaya konulan, popüler şehirlere veya destinasyonlara girebilecek turist sayısının sınırlandırılmasını da destekleyeceklerini söyledi.

Yedi ülkenin tamamında katılımcılar, Amsterdam'ın bu yılın başlarında “şehri yaşanabilir kılmak için” aldığını açıkladığı bir önlem olan, popüler şehirlerde yeni otel inşasının yasaklanmasını da büyük ölçüde (%46 ile %58 arasında) desteklemiştir.

Daha az rağbet görse de bazı ülkelerde hala pek çok kişi tarafından desteklenen öneriler arasında aşırı kalabalık şehirlere giriş için “turist vergisi” alınması; konutların tatil amaçlı konaklama yeri olarak kiralanmasının yasaklanması ve en az bir gece kalmayan ziyaretçilerin ülkeye girişinin yasaklanması yer alıyor.

YouGov'un küresel seyahat ve turizm başkanı Eva Satkute Stewart, “Yüksek seviyelerdeki uluslararası turistler Avrupa'daki şehirler için sürekli bir sorun olmuştur” dedi ve “özellikle İspanya'daki sorunlar verilerimize de yansımıştır” diye ekledi.

Aşırı turizmin artan yaşam maliyetleri, konut fiyatları ve kültürel kimliğin erozyona uğramasıyla ilgili endişeleri tetiklediğini belirten Stewart, “ancak yerel halk istihdam yaratılması ve altyapının iyileştirilmesi gibi faydaları da kabul ediyor” dedi.

Stewart, büyük şehirlerde yaşayanların turistlerin barınmasına ilişkin daha sıkı düzenlemeler talep ettiğini, orta ölçekli şehirlerin ise sezon dışı turizmi teşvik ettiğini söyledi.

Kaynak: theguardian

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.