TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CNN Travel: Türk Mutfağının en çok sevilen 23 yemek tarifi

Türkiye kebaplarıyla ünlü olabilir ama bu sadece buzdağının görünün kısmı.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2022 22:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2022 22:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
CNN Travel: Türk Mutfağının en çok sevilen 23 yemek tarifi

CNN Travel’a göre Türk Mutfağının en çok sevilen 23 yemek tarifi

Türkiye kebaplarıyla ünlü olabilir ama bu sadece buzdağının görünün kısmı. Akdeniz’in zeytinyağlı yemekleri, Orta Anadolu’nun doyurucu hamur işleri, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’nun hafif baharatlı tatlarıyla geleneksel Türk yemekleri çok lezzetli. Türkler yemeklerini o kadar çok seviyorlar ki, hakkında şarkılar bile yapıyorlar. Anadolu rock yıldızı Barış Manço; “Domates, biber patlıcan” diye şarkı bile yazmış

Piyaz

Antalya’nın piyaz salatası en ünlü yemeklerinden biri. Gizli malzemesi fasulyesi. Bu fasulyeler herhangi bir fasulye değil, iç bölgenin adını taşıyan küçük taneli fasulye. Su ile inceltilmiş tahin, limon suyu, sirke, tuz, sarımsak, maydanoz ve zeytinyağı ile yapılan sosu ve üzerine doğranan haşlanmış yumurtasıyla servis ediliyor.

Ezogelin Çorba

Efsaneye göre bu yemek, Ezo adında mutsuz bir evliliği olan ve kayınvalidesini yemekleriyle kazanmaya çalışan bir kadın tarafından bulunmuş.Kırmızı mercimek, domates salçası, rendelenmiş taze domates ve soğandan oluşan, üzerine kuru nane ve pul biber serpilmiş pul biberle servis edilen lezzetli bir çorba. Gerçekten işe yaradığına dair bir kanıt yok, ama her ihtimale karşı, Gaziantep yakınlarındaki küçük bir köyden gelen ezogelin (kelimenin tam anlamıyla gelin Ezo anlamına gelir) gelin adaylarının tercihi olmaya devam ediyor. 

Şakşuka

Türk mutfağı, zeytinyağında pişirilen zeytinyağlı yemeği olarak bilinen çok çeşitli sebze yemekleri içerir. En lezzetli patlıcan yemeği çeşitlerinden biri şakşuka'dır. Burada ipeksi mor kabuklu yeşil patlıcan küpleri, Türkiye'nin neresinde yapıldığına bağlı olarak kabak, sarımsak, domates ve kırmızı biberle yapılır. KısırKısır ince bulgur, domates, sarımsak, maydanoz ve naneden yapılan bir salata. Türkiye'nin her yerinde çok sayıda versiyonu var ama Antakya'da nar ekşisi ve pul biberle daha güzel oluyor 

Mercimek Köfte

Anadolu’da çok sevilen mercimek köftesi, vejetaryen bir lezzet. Kırmızı mercimek, ince bulgur, tuz, ince kıyılmış soğan, yeşil soğan, domates ve acı biber salçası ile yapılıyor. Tek lokmalık bir köfteyi bir marul yaprağına sarın, biraz limon suyu ekleyin ve afiyetle yiyin.

Yaprak Sarması

Yaprak sarmasının Isparta versiyonu pirinç, domates, bir demet maydanoz, soğan, sarımsak, salça, zeytinyağı, karabiber, tuz ve su ile pişirilir.Bu karışımdan bir kaşık dolusu bir asma yaprağına konur, katlanır ve elle dikkatlice küçük düzgün silindirler haline getirilir.Yapraklar çoğu sokak pazarında satılırken, en iyileri genellikle gece yarısı toplanan bir komşunun ağacından gelir.Yaprak dolması, Türk Ege mutfağının bir parçasıdır ve bazen karışıma bir tutam tarçın eklemek, Türkiye'de doğan Rumlara bir selam niteliğindedir.

İnegol Köfte

Türk mutfağında bir köfteden çok daha fazlasıdır. Her stil kendi benzersiz tarifiyle gerçekleşir. En bilinenlerinden biri Mustafa Efendi tarafından icat edilen İnegöl köftesidir. Aslen Bulgaristan'dan, 19. yüzyılda Türkiye'nin kuzeybatısındaki İnegöl'e göç etti. Diğer Türk köftelerinden farklı olarak, karışımında sadece kıyma veya kuzu eti ve soğanla tatlandırılmış galeta unu kullanılır. 

İskender Kebap

Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan Bursa üç şeyle ünlüdür; ipek, Uludağ'ın kayak alanları ve İskender adlı bir kebap türü. Görünüşe göre aynı isimli bir beyefendi bu yemeği ilk kez 1867'de şehrin Kayhan Çarşısı'ndaki işçiler için pişirmiş.İncecik döner et dilimleri, tombul pide ekmeklerinin üzerine saygıyla serilir, taze yapılmış domates sosuna bulanır, bir tutam eritilmiş tereyağı ile vaftiz edilir ve bir porsiyon keskin yoğurt, közlenmiş domates ve yeşil biber ile servis edilir. 

Çağ Kebabı

Erzurumlular ete çok önem verirler. Öyle ki, bir parça sıcak ve lezzetli kuzu çağ kebabı için 12 saatten fazla beklemeye hazırlar. Önce ete soğan, tuz ve karabiber karışımı sürülür ve yarım gün marine edilmeye bırakılır. Daha sonra uzun şişlere geçirilerek odun ateşinde yatay olarak pişirilir.Tek başına ilah olan çağ kebabı, yassı lavaş ekmeğine sarılarak domates dilimleri, beyaz soğan ve sivri adı verilen uzun ince yeşil biberlerle servis edilir. 

Hamsili Pilav

Hamsi, diğer adıyla Avrupa hamsisi, Türk Karadeniz mutfağının temel gıda maddesidir. Rize'de balıklar pirinçle hazırlanır ve Hamsili Pilav yapılır. Bu yemek, kavrulmuş soğan, tereyağı, yer fıstığı, yenibahar ve kuru üzümün taze maydanoz ve dereotu ile karıştırıldığı bir sosla pişirilir. Daha sonra fileto hamsiler pilavın üzerine dizilir ve tamamı fırında pişirilir. 

Perde Pilavı

Siirt yağlı bir hamura sarılı, fırında pişirilen ve sıcak olarak servis edilen perde pilavına ev sahipliği yapmaktadır. Genellikle düğünlerde ikram edilen perde pilavı, tavuk, kuş üzümü, badem, çam fıstığı ve tereyağı ile pişirilir, tuz, kekik ve biberle tatlandırılır. Yemeğin şeklinin yeni bir evin yaratılmasını temsil ettiği düşünülüyor, pirinç doğurganlığı sembolize ediyor ve kuş üzümü de müstakbel çocuklar için.

 Mantı

En sevilen mantı türü, küçük kareler halinde ve içi çeşitli dolgularla yapılan Kayseri mantılardır.Bu Orta Anadolu versiyonu, küçük bir pakete kapatılmış bir kaşık kıyma içerir, ancak başka yerlerde peynir de kullanırlar. Kaynayan suya atılan mantıların üzerine yoğurt ve pul biber eklenir. Efsaneye göre, iyi bir Türk ev hanımı bir kaşığa 40 tane sığdıracak kadar küçük yapabilir. 

Testi Kebabı

Nevşehir yöresinin bu spesiyalitesi, Avanos'ta ünlü Kızılırmak Nehri'nden kırmızı kil kullanılarak yapılan çömleklerin içinde yapılır. Önce kil sürahi dana eti, domates, dolmalık biber, sarımsakla doldurulur. Daha sonra ağzı soyulmuş bir patates dilimi ile kapatılır ve sürahi odun fırınına yerleştirilmeden önce folyo ile kaplanır. İçindekiler hazır olduğunda, küçük bir çekiçle testiyi kırarak yemeği servis edip yiyebilirsiniz. 

Gözleme

Alternatif olarak sac böreği, sacda pişirilen hamur işidir. Gözleme, genellikle tuzlu beyaz peynir, ıspanak veya kıyma ile yapılır. Genellikle köy yemeği olarak görülse de kağıt inceliğinde olan hamuru yırtmadan açmak ustalık ister. Göz kelimesinin "göz" anlamına geldiğine inanılır ve gözleme adının, hamur işi pişerken oluşan ve kese üzerindeki yağı emerek "gözleri" oluşturan koyu lekelerden geldiğine inanılır. 

Pide

Pide, Türkler arasında favoridir ve en lezzetlilerinden bazıları Karadeniz bölgesindendir. Burada hamur topları uzun bir tabana yayılır ve çeşitli dolgularla doldurulur. En popüleri sucuklu yumurta, baharatlı Türk sucuğu ve kaşarla karıştırılmış yumurta ama peynirli ıspanak olan aynı derecede iyi. Odun ateşinde pişirilir, ideal olan çıtır çıtır olanıdır. 

Su Böreği

Yufka adı verilen hamur tabakalarından yapılan lezzetli bir hamur işi olan börek, Orta Anadolu'nun yüksek yaylalarının temel gıda maddesidir. Yüzlerce yıl önce göçebe çobanlar tarafından Türkiye'ye getirilmiş su böreğinin en çok beyaz peynirli ve kıymalı olanı güzel. 

Simit

Bir ülkenin midesinin üzerinde koştuğu söylenebilirse, simit Türkiye'yi ayakta tutan yakıttır. Her yerde, sepet taşıyan veya araba iten sokak satıcıları tarafından, fırınlarda ve kafelerde, tramvay, tren ve metro istasyonlarında ve hatta vapurlarda satılıyorlar. Simitin 1500'lü yıllarda Kanuni Sultan Süleyman'ın saray mutfaklarında üretildiğine inanılıyor, ancak resmi bir kayıt yok.Ekim 2019'da simit kelimesi Oxford İngilizce Sözlüğü tarafından resmen tanındı. 

Çiğ Köfte

Şanlıurfa'dan gelen çiğ köfte, adını çiğ kıymanın bulgur, domates salçası, soğan sarımsak, biber ve Türk baharatları ile bir araya getirilmesinden alıyor. Karışım hazır oluncaya kadar yoğrulur, tavana bir parça atılarak belirlenir. Tavana yapışırsa, olmuştur.

Baklava

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Antep olarak da bilinen Gaziantep halkı, en iyi baklavanın, en az 40 ince yufkadan yapıldığını bilir. İlk olarak her yufkaya yağ sürülür ve birkaç katta bir toz fıstık ya da ceviz serpilir. Burma sarık, bülbül yuvası, saray ya da saray baklavası gibi baştan çıkarıcı isimler taşıyan farklı versiyonları, hepsi aynı derecede karşı konulamaz.  

Dondurma

Bıçak ve çatalla yiyebileceğiniz dondurmayı nerede bulabilirsiniz? Tabii ki geleneksel Türk dondurmasının anavatanı Kahramanmaraş'ta. Geleneksel dondurma, süt ve saleple yapılır.Salep, orkidelerden elde edilen ve dondurmaya pürüzsüz kadifemsi bir kıvam veren, eşsiz çiğnenebilirlik sağlayan bir bitki türüdür.  

Lokum

İngilizce'de Turkish Delight olarak bilinen lokumun geçmişi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Ancak 19. yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı padişahları arasında popülerlik kazanmadı. İşte o zaman mısır nişastası icat edildi ve İstanbul şekercisi Hacı Bekir onu da malzemeler listesine ekledi. Gül suyu, fıstık ve diğer tatlarla tatlandırılmış narin küpler üretmek için birlikte kaynatılan bu basit su, nişasta ve şeker kombinasyonu, çok keyifli bir tat oluyor.  Bu Afyonkarahisar tatlısı, özel bir tür kuru ekmekten yapılır ve kıvamı krakere benzer.

Ekmek Kadayıfı

Ekmek geniş bir tepsiye konur ve kabarması için suya batırılır. Daha sonra üzerine şeker, su ve limon şerbeti dökülerek ocakta pişirilir.Şurup, tatlı bir yapışkan doku ile demlemek için sürekli olarak ekmeğin üzerine kaşıkla dökülür, kaymak ile yenir. 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.