TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

8 bin yıllık Bafa Gölü yeterince korunuyor mu?

Bafa Gölü, biyolojik çeşitlilik ve kültür varlıkları açısından Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olarak 261 Kuş türüne ev sahipliği yapıyor

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2022 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2022 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
8 bin yıllık Bafa Gölü yeterince korunuyor mu?

Bafa Gölü yeterince korunuyor mu?

Ulusal.com.tr yazarı Abdullah Gürgün 2 gün önceki köşe yazısında  "S.S. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi" yakınına bir zeytin yağı fabrikası kurulduğunu iddia etti. Gürgün yazısında: "Gölün burnun dibine, sulak tarım arazisine, adı "Koca Mezarlık","Meşedlik" olan tarihi bir yere fabrika yapıl(a)maz. Bugün (Pazartesi) yağmur yok, gittim baktım, taş toprak moloz, çakıl dolduruyorlar araziye. Yetmez. Büyük bir olasılıkla beton da dökecekler. Böylece hem Müslüman, hem Hıristiyan ve hem de Hıristiyanlık öncesi yaşayanların mezarlığı, adı "Koca Mezarlık" ya da "Meşedlik" olan tarihi alan sonsuza dek tarihe gömülüp gidecek. Bu kadar zeytinlik içinde fabrika yapacak yer yok muymuş? Bafa Sanayi Bölgesi'nde neden yapılmamış. Bafa Gölü ve çevresindeki güzelim doğaya, tarihe HİÇ YAKIŞMAYAN, KOCAMAN BİR KARTON GÖRÜNÜMLÜ BU UCUBE BİNA"

Geçtiğimiz hafta AA Bafa'nın 261 kuş türüne ev sahipliği yaptığını, kuşlar için önemli barınma merkezi olduğunu, gölün kıyısında ise çok sayıda arkeolojik yerleşim alanın yer aldığını yazdı. 

Bölgede, göldeki adalar ve özellikle bu adalardaki ağaçlar başta balıkçıllar olmak üzere su kuşları tarafından üreme alanı olarak kullanılıyor. Gölde Büyük Menderes Havzası’na endemik Ulubat balığı (Acanthobrama mirabilis) yaşadığı biliniyor.

Doğa Derneği ise; gölün koruma alanı sınırları içinde büyük tesis bulunmamaktadır. Yasadışı avcılık gölde barınan yaban hayatı açısından ciddi bir tehdittir. Göl kıyısındaki küçük ölçekli konaklama tesislerinin arıtma tesisi yoktur. ÖDA’nın kuzeybatısındaki sedde, gölün su rejimine müdahale etmekte ve göldeki doğal yaşamı etkilemektedir. Göl çevresindeki tarım alanlarından dönen sular, gölde kirliliğe neden olduğunu ve bütün bunların göl için tehdit olduğunu sitesinde yazmış.

Muğla Valisi Orhan Tavlı; "Bafa Gölü ve çevresi su kuşları için önemli üreme ve kışlama alanı. Kışın on binlerce sakar meke kışlıyor. Bölge aynı zamanda tepeli pelikanlar açısından da önemli bir kışlama alanı." dedi. Bölgenin arkeolojik ve doğal sitlerle koruma altında olduğunu belirten Tavlı, gölün kenarındaki Heraklia Antik Kenti'nde iki yıldır kazı çalışması yürütüldüğünü ve ziyaretçilerin bu alanları gezdiğini kaydetti. Tavlı, Bafa Gölü'nün biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı uluslararası öneme sahip olduğunu, uluslararası Ramsar, Bern, Rio sözleşmeleri ve Barselona Konvansiyonu kararıyla korunduğunu ifade etti.

Yine çeşitli haber sitelerinde Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda bulunan yabani kuşlar, endemik bitkiler ve balıklar jandarma ekipleri tarafından korunduğu yazdı.

Dün ise Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) haftalık söyleşi programlarında Bafa Gölü Tabiat Parkı'nı konuştu. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, söyleşi ile ilgili olarak “Gölün korunmasına önemli katkısı olan Rose Mary Baldwin ve DHKD başkanı Nergis Yazgan’ın çalışmalarının hikayesi ve daha sonra gelişen olaylardan bahsedildi. Gölün ekolojisini bozan çevresel sorunlar ve işletmeler, bu konuda kamu kurumları, bilim insanları, sivil toplum örgütleriyle yapılan çalışmalar ve projeler dönemsel olarak gösterilerek, sorunların yerel ekonomiye olan olumsuz etkileri anlatıldı. Bafa Gölü’nün arkasındaki Latmos Dağları’yla bütünleşen olağanüstü güzellikteki doğal peyzajında derin tahribat oluşturan maden ocaklarının zararları ve göl ekosistemindeki yaban hayatına olan olumsuz etkileri anlatıldı. Gölün her yıl giriş ve çıkışlarının kapatılmasının oluşturduğı sorunlar, açılması halinde çiftçilerin endişeleri, neler yapılmasıyla ilgili sulak alan komisyonunun yaptığı çalışmalardan bahsedildi.

Yani çok değerli Bafa Gölümüzün sorunları konuşuluyor. Ama bu zeytinyağı fabrikasının zararları, maden ocaklarının tahribatları ile ilgili yetkililerin bir çözüm yaklaşımı var mı? Fabrika ve olası tehditlerin önüne geçecek köklü çözüm kararları neler? Biliyoruz halkımız da doğal ve kültürel zenginliklerimizin korunması konusunda yeterince duyarlı değil ama sanırım Bafa Gölünün korunması konusunda yetkililerin daha yaptırımcı olmaları ve daha somut çözümler geliştirmeleri gerekiyor. Mesela bu zaytinyağı fabrikası yetkilileri çıkıp bzim fabrikamız göle zarar vermiyor diyebilir mi?

Yasemin Arslan 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.