TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizmde karlılık sorunu var

Turizm sektörü yüksek fiyatlarla başladı, şimdi %80'e varan indirimler var. Ancak kârlılık sorunu devam ediyor. Oda fiyatlarında ek indirimler yapılıyor. Maliyetler ve döviz kuru dengesizliği sıkıntı yaratıyor. Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı artıyor, zorluklar devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2024 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2024 10:42
Kaynak: Cumhuriyet
Turizmde karlılık sorunu var

Bu yıl turizm sektörü, yüksek fiyatlar nedeniyle sezona kötü bir başlangıç yaptı. Ancak eylül ayı itibarıyla fiyatlar %80'e varan oranlarda indirildi ve turistler yeniden otellere gelmeye başladı. Bu kez de kârlılık sorunu baş gösterdi. Maliyetler ve döviz kuru arasındaki dengesizlikten şikayetçi olan turizmciler, maliyetlerin durması ya da kurun bu duruma uygun şekilde ayarlanması gerektiğini savunuyor.

Sezonun uzama olasılığını gören turizm sektörü, oda fiyatlarında ek indirimler yapma yoluna gitti. Antalya'daki oteller, temmuz ayında talep azaldığında iki kişilik üç gecelik konaklama bedelini 62 bin 400 TL'den 29 bin 952 TL'ye indirdi, şu an ise aynı oda 22 bin TL'ye satılıyor.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği'nin kurucusu Serdar Karcılıoğlu, otellerin dolu olmasına rağmen fiyatların çok düşük olmasının bütçeleri zorladığını belirtiyor. Karcılıoğlu, otellerin neredeyse maliyetin altında fiyatlarla hizmet verdiği bu dönemin kazanç açısından ne kadar sürdürülebilir olduğunun sorgulanması gerektiğini ifade ediyor. Bodrum'da otellerin %70-80 dolu olduğunu, ancak piyasada %50'ye varan indirimlerin dolaştığını vurguluyor.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhanettin Şili, turist sayısında geçen yıla oranla -15 artış olduğunu belirterek, maliyet ve döviz kuru arasındaki farkın kârlılığı önemli ölçüde düşürdüğünü dile getiriyor. Girdi maliyetlerinin geçen yıla göre %85 arttığını, ancak döviz kurunun sadece %25 arttığını ifade eden Şili, sektörün borçlarını ödeyebilmek için sıkıntılar yaşasa da hala dönen bir çark olduğunu, bu durumu sürdürmek istediklerini söylüyor.

Kış sezonunun beklenenden düşük geçeceğini de belirten Şili, Avrupa'dan Türkiye'ye kış turisti getiren en büyük tur şirketlerinden birinin iflas ettiğini hatırlatıyor.

NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür de güneydeki otellerin 15 Kasım’a kadar hizmet vermeye devam edeceklerini, doluluk oranlarının arttığını belirtiyor, ancak kârlılık konusunda benzer sıkıntıların yaşandığını ekliyor. Güral, artan maliyetler ve döviz kuru dengesizliğinin, geçen yılın bütçelerinin çok ötesine geçmelerine neden olduğunu söylüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı Temmuz 2024'te, geçen yılın aynı dönemine göre %2.6 artarak 7 milyon 334 bin kişiye ulaştı. İlk yedi ayda ise %8.3 artışla 28 milyon 978 bin turist geldi. Ancak özellikle haziran (%4.95) ve temmuz aylarındaki artışların tek haneli seviyelerde kalması dikkat çekiyor.

Yedi aylık dönemde en çok turist çeken ülke, 3 milyon 611 bin kişiyle Rusya olurken, Almanya'dan da 3 milyon 503 bin turist geldi.

Kaynak: Cumhuriyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.