TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü

Türk mutfağı, zengin bir tarih ve coğrafyadan besleniyor ve bu nedenle de birçok coğrafi tescilli yemeğe sahip. Coğrafi tescili olan 15 Türk yemeğini sizler için derledik.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2023 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2023 11:34
Kaynak: Tourism Journal
Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü

Baklava: Gaziantep Baklavası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almış bir lezzetimiz. Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş, antep fıstığı ve özel şerbetiyle ünlü leziz hamur tatlımız.

Antep Kebabı: Gaziantep mutfağına ait olan bu kebap çeşidimiz, incecik doğranmış etlerle yapılıyor.

Maraş Dondurması: Kahramanmaraş'ta üretilen bu dondurmamız, yoğunluğu ve lezzetiyle tescilini almış, özel bir yere sahip. 

Malatya Kayısısı: Malatya'da yetişen kayısılar, coğrafi işaret tescili almış ve bu kayısılarla yapılan pek çok ürün de coğrafi işarete sahip.

Maraş Biberi: Kahramanmaraş bölgesinde yetiştirilen bu acı biber çeşidi, çeşitli yemeklerde ve baharat karışımlarında kullanılıyor.

Pastırma: Dillere destan coğrafi işaret tescilli Kayseri pastırmamız, ince dilimlenmiş kırmızı etin baharatlarla kaplanarak kurutulması ile yapılıyor.

Mardin Tava: Mardin mutfağına özgü bir yemek olan Mardin tava da lezzeti ile coğrafi işaret tescili almış bir yemeğimiz. Kuzu eti ve sebzelerle hazırlanıyor.

Adana Kebabı: Baharatlı ve acılı bir kebap çeşidi olan, Adana diyince akla ilk gelen kebap çeşidimiz, Adana kebabı da coğrafi işaret tescilini almış.

Diyarbakır Çiğ Köfte: Diyarbakır'dan meşhur coğrafi işaret tescilli çiğ köftemiz, bulgur, kırmızı biber salçası ve baharatlarla hazırlanıyor.

Van Kahvaltısı: Van iline özgü coğrafi işaret tescilli Van kahvaltımız, otlu peynir, kaymak, simit, kuymak gibi özgün lezzetler içeriyor.

Kars Gravyeri: Kars gravyeri, Kars ilinde üretilen ve coğrafi işaret teşcili almış lezzetli bir peynir çeşidi.

Beykoz Kavunu: İstanbul'un Beykoz ilçesinde yetiştirilen özel bir kavun çeşidi olan Beykoz kavunu da coğrafi işaret tescili almış bir diğer ürünümüz.

İzmir Kumrusu: İzmir kumrusu, İzmir iline özgü, coğrafi işaret tescili almış, taze ve hafif bir ekmek arası sandviçimiz.

Çılbır: Çılbır, Türk mutfağının geleneksel kahvaltı yemeklerinden biri ve özellikle Kayseri'de popüler. 

Aydın İnciri: Aydın ilinde yetiştirilen incirler, Aydın inciri olarak bilinen coğrafi işaret tescilini almış bir diğer lezzetli meyvemiz.

Kaynak: Tourism Journal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.