TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkelerinin Ekonomik Gücü 8,6 Trilyon Dolara Ulaştı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İİT üye ülkelerinin 2023 yılı toplam milli gelirinin 8,6 trilyon dolar olduğunu ve ticaret hacminin 951 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2024 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2024 11:40
Kaynak: İHA
İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkelerinin Ekonomik Gücü 8,6 Trilyon Dolara Ulaştı

İSTANBUL (İHA) - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Oturumu Kapanış Programı'nda üye ülkelerin ekonomik büyüme potansiyeli ve işbirliği hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Dünya Bankası verilerine göre, İİT'ye üye ülkelerin 2023 yılı toplam milli gelirinin 8,6 trilyon dolar olduğunu belirten Yılmaz, bu miktarın küresel milli gelirin yaklaşık yüzde 8,1’ine karşılık geldiğini ifade etti.

Yılmaz, bu oranın son 40 yılda bir miktar artarak yüzde 7,5'ten yüzde 8,1’e yükseldiğini ancak dünya ile kıyaslandığında İİT üyesi ülkeler arasındaki gelir farkının giderek açıldığını vurguladı. Son 40 yılda, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde kişi başına gelir yaklaşık 4 kat artarken, küresel ölçekte bu oranın 5 kata ulaştığını belirten Yılmaz, bu farkın kapanması için daha güçlü ekonomik reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

"TİCARET HACMİ 951 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

Yılmaz, İİT üyesi ülkelerin 2023 yılı itibarıyla toplam ticaret hacminin 5 trilyon dolara ulaştığını ve dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 11’ini oluşturduğunu açıkladı. Üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin ise 2023 yılı itibarıyla 951 milyar dolara ulaşarak toplam ticaretlerinin yüzde 19’una denk geldiğini ifade etti. Bu oranların arttırılması için İSEDAK bünyesinde geliştirilen Tercihli Ticaret Sistemi'nin önemine vurgu yaparak, üye ülkelerin bu sisteme katılımının büyük önem taşıdığını belirtti.

"BAŞKENTİ DOĞU KUDÜS OLAN BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ'NE İNANIYORUZ"

Konuşmasında Ortadoğu’daki son gelişmelere de değinen Yılmaz, "Ortadoğu’da normalleşme ve ekonomik işbirliği odaklı politikalarla oluşan olumlu hava, 7 Ekim 2023’te Gazze’de başlayan çatışmalarla gölgelenmiştir. İsrail’in sürdürdüğü saldırgan tutum, hukuk ve vicdan başta olmak üzere her türlü sınırı çoktan aşmıştır. Başından beri her düzeyde aktif bir politika izleyerek, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’ne inancımızı güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Önceliğimiz, acil ve kalıcı bir ateşkesin sağlanmasıdır; bunun için gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

"ETKİLİ İHRACAT STRATEJİLERİ OLUŞTURMAK, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME HEDEFLERİMİZ İÇİN KRİTİK"

Yılmaz, toplantı süresince 50’ye yakın ikili görüşme gerçekleştirildiğini belirterek, "Tüm bu görüşmelerin, ülkelerimiz arasında etkili bir iş birliğinin daha da güçlü bir noktaya taşınması için önemli fırsatlar sunduğuna inanıyorum. 2025 İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumunun konusu 'İİT Üye Ülkeleri için İhracat Stratejilerinin Geliştirilmesi' olarak belirlenmiştir. Küresel pazarda rekabet ve ekonomik kalkınmamız için etkili ihracat stratejileri oluşturmak, sürdürülebilir büyüme hedeflerimize ulaşmada kritiktir" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.