TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bağlıkaya:"Devlet, yerli turist için vergi indirimi yapmalı"

Sitemizin "Burada Turizm Çok" panelinde konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya: "Biz kendi vatandaşımızı seyahat ettiremiyorsak dışarıya yaptığımız hiçbir şeyin sürdürülebilir olması mümkün değil. Bunun için devlete düşen şeyler var.” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2023 08:22
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2023 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Bağlıkaya:"Devlet, yerli turist için vergi indirimi yapmalı"

Turizm sektörünün nabzını tutan ve 3 dilde yayın yapan  Tourismjournal haber sitemizin lansmanı kapsamında düzenlediği, Mesut Yar moderatörlüğünde  'Burada Turizm Çok' isimli panelde konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, sezonu ve sektörü değerlendirdi.

ANTALYALI TURİZMCİLER RUS TURİSTLERİ BEKLİYOR

Antalya'da sektör olarak 2023 yılına iyi başladıklarını belirten Firuz Bağlıkaya, mayıs ayı itibariyle  Rusya pazarında ciddi düşüş olduğunu gözlemlediklerini ve  Avrupa pazarında ise seçim nedeniyle bekleme olduğunu dile getirdi.

Firuz Bağlıkaya, “Yılın ilk 2-3 ayına iyi başladık fakat Mayıs ayı çok kötü görünüyor. özellikle Rusya pazarında ciddi düşüş var. Yıl sonunda rakamların toparlayacağını düşünüyorum. Türkiye sunduğu ürünler ve rekabetçi fiyatlarıyla öne çıkıyor. Ruslar, Türkiye için 2-3 saatlik bir uçuşla ve uygun ulaşım bedeli ödeyerek şimdi uçuş beş saate çıkıp, fiyat yükselirken ambargo Rus turistin destinasyonları için Türkiye için avantajı ortadan kalktı. Ruslar 5 saatte Dubai, Mısır ya da başka ülkelere gidiyor. Böyle bir türbülasyon yaşıyoruz. Dövizin baskılanması da sektörü zorluyor. Bir kaç sene sonra bu yaraların sarılacağı bir süreçten geçiyoruz” dedi

TÜRKİYE REKABET EDİLMESİ ÇOK ZOR BİR ÜLKE

Mesut Yar’ın dünya ile rekabet konusundaki sorusu üzerine Bağlıkaya: “Olumsuzluklara rağmen Türkiye turizmde rekabet edilmesi çok zor bir ülke. Doğası, kültürü, gastronomisi, spor ve sağlık turizmi gibi özellikleriyle rekabet edilemez. Ama kabul etmemiz lazım Avrupalı önce kendine yakın ve aynı para birimini kullandığı ülkeleri tercih ediyor. O nedenle AB içindeki turizm gelirleri daha yüksek. O ülkelerin turizm hareketi 50-60 sene önce bizden daha erken başladı. Türkiye için turizm, bebek bir sektör. Biz daha tahsisler yaparken İspanya turizm yatırımlarından ileri geçip konut edindirmeye başlamıştı. Bizde konut edindirme daha 2 yıl önce başladı. Konut edindirme insanları oraya bağlı kılar.” dedi.          

DEPREMDE REZERVASYONLAR BIÇAK GİBİ KESİLDİ

Hatay depreminin ardından turizm sektörü olarak iç pazarda bir durağanlaşma yaşadıklarını kaydeden TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, sözlerine şöyle devam etti: “TÜRSAB olarak depremin ilk gününden itibaren ciddi organizasyonlar yaptık. Birçok çalışmanın içinde olduk. Deprem ile birlikte rezervasyonlar bıçak gibi kesildi. Turizm keyifli bir iştir. Dertli sıkıntılı yerden doğal olarak uzak durmaya çalışır. Türkiye’de deprem olmuş ama sürekli olarak deprem İstanbul’da, geldi, geliyor denmekte. Bu nedenle İstanbul’da rezervasyonlar hemen kesildi. 20-25 gün durdu. Biz TÜRSAB olarak depremle ilgili konuyu fuarlarda yurtdışı paydaşlarımızla pozitife çevirmeye çalıştık.

TÜRKİYE OLARAK ERKEN REZERVASYON FIRSATINDAN YETERİNCE YARARLANMIYORUZ

Firuz Bağlıkaya iç turizm konusunda da yerli turistin erken rezervasyondan yeterince yararlanamadığını söyledi. Bağlıkaya sözlerine şöyle devam etti. “ Yerli turist için şunu söylemeliyim ki erken rezervasyondan halkımız yeterince yararlanamıyor. Alman daha ucuza geliyor çünkü Kasım’da tatilini alıyor. Erken rezervasyon sektör için çok kritik. Kasım ayında tatil planını yapmak lazım. Türkiye’de erken rezervasyon için daha çok imkan var. Kasım ayında tatilinizi almazsanız, temmuz veya ağustos ayında 2-3 mislini ödersiniz. İstediğiniz zaman, istediğiniz yerde ve istediğiniz fiyata tatil yapmak istiyorsanız erken rezervasyon yapmak gerekiyor. Biz her sene erken rezervasyon kampanyası başlatıyoruz.”

İÇ TURİZM HAREKETİ KUVVETLİ OLMAYAN ÜLKELERİN DIŞ TURİZMİ DE OLMUYOR

Firuz Bağlıkaya iç turizm konusunda sözlerine şöyle devam etti, "İç turizm hareketi kuvvetli olmayan ülkelerin dış turizm hareketi de iyi olmuyor. Gerçekten iç turizm hareketi çok önemli. Biz kendi vatandaşımızı seyahat ettiremiyorsak dışarıya yaptığımız hiçbir şeyin sürdürülebilir olması mümkün değil. Bunun için devlete sektöre düşen şeyler var. Yurtdışında, medeni ülkelerde bu konuyla ilgili özel fonlar var. İnsanlar tatil için özel ücretler ödüyor. Bizde farklı uygulamalar yapılabilir. Mesela otellerin yerli turistle ilgili ayrılmış özel kontenjanları için vergi indirimleri yapılabilir, KDV alınmayabilir. Yerli turisti teşvik edip, tatil yapmamız lazım. Gergin bir ülkeyiz, tatile ihtiyacımız var.”

SÖYLENDİĞİNDE “ÖYLE ŞEY Mİ OLUR” DİYECEĞİNİZ BİR SÜRÜ SORUN YAŞIYORUZ.

TÜRSAB’ın yaptığı çalışmalar konusundaki soru üzerine Bağlıkaya: “TÜRSAB olarak sektörün pazarlama ayağındayız. Bizim için önemli olan tur operatörlerinin ve seyahat acentelerinin yaşadığı zorlukları yasal olarak düzenlemelerle aşmak. Çok basit konularda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Seyahat acenteleri birliğinin üyeleri mesela transfer yaparken havaalanında zorluk yaşıyor. Bir turisti aldınız İstanbul’dan Yalova’ya götüreceksiniz, götüremiyorsunuz. Her belediyeden ayrı taşıma belgesi almanız lazım. Söylendiğinde “öyle şey mi olur” diyeceğiniz bir sürü sorun yaşıyoruz. Bu tarz sorunları çözmek için bakanlığımızla görüşerek yasal düzenlemelerle sorunları aşmaya çalışıyoruz. Üyelerimize ücretsiz ya da cüzi ücretlerle pazarlama imkanı sağlıyoruz. Teknoloji konusunda destek olmak için basic programları üyelerimizin kullanımına sunuyoruz. Denetlemelerle üyelerimizin haksız rekabete maruz kalmasını engelliyoruz.“ dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.