TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya'da Şirket Sayısında Düşüş, Kapanmalarda Artış Var

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 2024 yılının ilk üç çeyreğinde artan maliyetler ve daralan pazar şartlarının işletmeleri zor durumda bıraktığını belirtti. Kurulan şirket sayısının %26 azalırken, kapanan şirket sayısında %46'lık bir artış yaşandığı vurgulandı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2024 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2024 10:25
Kaynak: İHA
Antalya'da Şirket Sayısında Düşüş, Kapanmalarda Artış Var

ANTALYA (İHA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya'da kurulan şirket sayısının geçen ay yıllıklandırılmış verilerle yüzde 26 azaldığını, kapanan şirket sayısının ise yüzde 46 arttığını bildirdi. Ülke genelinde ise kurulan şirket sayısındaki düşüş yüzde 13, kapanan şirket sayısındaki artış ise yüzde 23 olarak kaydedildi. Çandır, bu verilerin Antalya'nın kurulan ve kapanan şirket hareketliliğinde ülke ortalamasının iki kat gerisinde kaldığını vurguladı.

ATB'nin Ekim ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci'nin başkanlığında gerçekleşti. Ekinci, toplantıda TUSAŞ saldırısını kınadıktan sonra ekonomik durumu değerlendirdi. Çandır ise tarım ve ekonomi üzerine yaptığı değerlendirmelerde, 2024 yılının ilk üç çeyreğinin zorlu geçtiğini belirterek, sıkılaşan para politikalarının ve artan maliyetlerin iş dünyasını zorladığını ifade etti. İç ve dış pazar koşullarının daralmasının da şirket kapanmalarını artırdığını vurgulayan Çandır, "Yıl boyunca giderek ağırlaşan bu zorluklara dayanamayan işletmelerimizin kapanma hızları görülmedik düzeyde artmıştır. Sizlerle her ay paylaştığım güncel kurulan/kapanan şirket sayılarının eğiliminde sürekli bozulmalar yaşanmaktadır. Fakat bizim açımızdan daha dikkat çekici durum, kentimizdeki eğilimin yıl başından beri ülkemiz genelinden olumsuz ayrışmasıdır" dedi.

"KREDİ KULLANIMI VE TİCARET GÖSTERGELERİNDE GERİDEYİZ"

Çandır, Antalya'daki ticari kredilerin kullanımının yüzde 37, tarım kredilerinin ise yüzde 33 arttığını belirtti. Ancak, çek ile işlem hacminin ülke ortalamasının gerisinde kaldığına dikkat çekti. Yıllıklandırılmış verilere göre, toplam ihracatın Antalya'da yüzde 2.3, tarım ve gıda ürünleri ihracatının ise değişmediği, yaş meyve sebze ihracatında ise yüzde 5.5'lik bir azalma yaşandığı belirtildi.

TARIM SEKTÖRÜNDE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Tarım sektöründeki iş gücü sorununa da değinen Çandır, TÜİK verilerine göre 2023 yılında yaşlı nüfusun yüzde 57,7'sinin, genç nüfusun ise yüzde 13,6'sının tarımda çalıştığını açıklarken, gençlerin tarım yerine diğer sektörleri tercih ettiğini ifade etti. Tarımda çalışmayı teşvik edecek kamu politikalarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çandır, gençleri tarıma yönlendirmek için mesleki eğitim ve girişimci teşvikleri gibi önerilerde bulundu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMDAKİ EĞİLİMLERİ DEĞİŞTİRDİ

Çandır, iklim değişikliği ve su yetersizliğinin tarım üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti. Bu yıl arpa ve buğday verimlerinde ciddi düşüş yaşandığını kaydeden Çandır, çiftçilerin hububat üretiminden mısır, meyve ve sebze üretimine yöneldiğini belirtti. Desteklerin zamanında yapılmamasının da üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti.

GELECEK İÇİN SORUMLULUK BİLİNCİ

Son olarak, Antalya'nın tarihi ve doğal zenginliklerine dikkat çeken Çandır, kentin taşına, toprağına sahip çıkmanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti. İklim değişikliği ve çevresel sorunlarla mücadele etmenin önemini vurgulayan Çandır, doğaya verilen tahribatın gelecek nesiller için büyük riskler barındırdığını söyledi. Meclis toplantısında, sektör temsilcileri de kendi alanlarındaki değerlendirmelerini paylaştı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.