Taste Atlas'ta ilk sırada yer alan pideler, Samsun'un coğrafi işaretli lezzetlerini küresel zirveye taşıdı.
Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 10:42
Kaynak:
İHA
SAMSUN (İHA) – Samsun’un coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden Bafra ve Samsun pidesi, dünya genelinde gastronomi otoriteleri tarafından “en iyi turta” olarak tanınarak büyük bir başarıya imza attı. Daha önce "Dünyanın En İyi 10 Ekmeği" listesinde ilk sırayı alan Bafra pidesi, bu kez de Taste Atlas tarafından hazırlanan "Dünyanın En İyi Yemekleri" listesinin "En İyi 100 Turta" kategorisinde birinci sıraya yerleşti. Samsun pidesi ise hemen ardından ikinci sırayı aldı ve Samsun'u bu alanda zirveye taşıdı.
Taste Atlas’ın güncel listesinde Bafra ve Samsun pidesi, Gürcistan’ın khachapuri, Lübnan’ın sfiha, Hollanda’nın appeltaart, İtalya’nın erbazzone ve İrlanda’nın beef and guinness pie gibi uluslararası tatlarını geride bırakarak en iyi 100 turta arasında ilk iki sırayı elde etti. Aynı listede Samsun’un bir diğer coğrafi işaret tescilli lezzeti olan Terme pidesi de 12. sıraya yerleşerek Samsun’un mutfak zenginliğini gözler önüne serdi.
KÜRESEL BAŞARIYA ULAŞAN LEZZETİN SIRRI
Bafra pidesinin bu denli beğenilmesinin arkasında ustalık ve özel tarifler yatıyor. Bafra’daki pide ustalarından Necati Koçak, bu lezzetin sırrını anlatarak, "Bafra pidesinin sırrı; hamurun yoğrulmasından başlıyor, açması, içinin doldurulmasına, pişirilmesine ve tabağa gelene kadar süreçten geçiyor. Hamur, sulu ve yumuşak hamur. Fırın, odun ateşi ile çalışıyor. Diğer pideler fırından ortalama 7-8 dakikada çıkıyor. Bafra pidesi ise en az 20-25 dakikada pişiyor. Bu da gevrek olmasının yanı sıra ağır pişmesine neden oluyor. Fırından çıkardıktan sonra da tereyağıyla birlikte servis ediyoruz. Bu da lezzetine lezzet katıyor" dedi.
Usta Koçak, ayrıca Bafra pidesinin diğerlerinden farklı olarak uzun bir yapıya sahip olduğunu ve 1 metreye kadar uzayabildiğini belirtti. Pidenin iç harcında ise kavrulmuş kıyma ve çiğ soğan bulunduğunu, bu özel karışımın hamurla birleşip fırında piştiğinde lezzetini pideye aktardığını dile getirdi.
Gastronomi dünyasında büyük ilgi gören Bafra pidesi, hem ülke sınırları içinde hem de uluslararası arenada büyük bir beğeni topluyor. İlk kez tadanların övgüyle bahsettiği bu lezzet, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilebiliyor. Samsun’un ve Türkiye’nin gururu olan pideler, dünya mutfağında Türk damak tadını temsil eden önemli ürünlerden biri olarak öne çıkıyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bafra ve Samsun Pidesi Dünya Listelerinde Zirvede
Taste Atlas'ta ilk sırada yer alan pideler, Samsun'un coğrafi işaretli lezzetlerini küresel zirveye taşıdı.
SAMSUN (İHA) – Samsun’un coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden Bafra ve Samsun pidesi, dünya genelinde gastronomi otoriteleri tarafından “en iyi turta” olarak tanınarak büyük bir başarıya imza attı. Daha önce "Dünyanın En İyi 10 Ekmeği" listesinde ilk sırayı alan Bafra pidesi, bu kez de Taste Atlas tarafından hazırlanan "Dünyanın En İyi Yemekleri" listesinin "En İyi 100 Turta" kategorisinde birinci sıraya yerleşti. Samsun pidesi ise hemen ardından ikinci sırayı aldı ve Samsun'u bu alanda zirveye taşıdı.
Taste Atlas’ın güncel listesinde Bafra ve Samsun pidesi, Gürcistan’ın khachapuri, Lübnan’ın sfiha, Hollanda’nın appeltaart, İtalya’nın erbazzone ve İrlanda’nın beef and guinness pie gibi uluslararası tatlarını geride bırakarak en iyi 100 turta arasında ilk iki sırayı elde etti. Aynı listede Samsun’un bir diğer coğrafi işaret tescilli lezzeti olan Terme pidesi de 12. sıraya yerleşerek Samsun’un mutfak zenginliğini gözler önüne serdi.
KÜRESEL BAŞARIYA ULAŞAN LEZZETİN SIRRI
Bafra pidesinin bu denli beğenilmesinin arkasında ustalık ve özel tarifler yatıyor. Bafra’daki pide ustalarından Necati Koçak, bu lezzetin sırrını anlatarak, "Bafra pidesinin sırrı; hamurun yoğrulmasından başlıyor, açması, içinin doldurulmasına, pişirilmesine ve tabağa gelene kadar süreçten geçiyor. Hamur, sulu ve yumuşak hamur. Fırın, odun ateşi ile çalışıyor. Diğer pideler fırından ortalama 7-8 dakikada çıkıyor. Bafra pidesi ise en az 20-25 dakikada pişiyor. Bu da gevrek olmasının yanı sıra ağır pişmesine neden oluyor. Fırından çıkardıktan sonra da tereyağıyla birlikte servis ediyoruz. Bu da lezzetine lezzet katıyor" dedi.
Usta Koçak, ayrıca Bafra pidesinin diğerlerinden farklı olarak uzun bir yapıya sahip olduğunu ve 1 metreye kadar uzayabildiğini belirtti. Pidenin iç harcında ise kavrulmuş kıyma ve çiğ soğan bulunduğunu, bu özel karışımın hamurla birleşip fırında piştiğinde lezzetini pideye aktardığını dile getirdi.
Gastronomi dünyasında büyük ilgi gören Bafra pidesi, hem ülke sınırları içinde hem de uluslararası arenada büyük bir beğeni topluyor. İlk kez tadanların övgüyle bahsettiği bu lezzet, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilebiliyor. Samsun’un ve Türkiye’nin gururu olan pideler, dünya mutfağında Türk damak tadını temsil eden önemli ürünlerden biri olarak öne çıkıyor.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler