Tatlı ve Baharatın Uyumuyla Tayland’ın En Sevilen Yemekleri
Tatlı ve Baharatın Uyumuyla Tayland’ın En Sevilen Yemekleri
Tayland mutfağı, baharatlı tatlar, aromatik otlar ve tropikal meyvelerin özgün birleşimiyle tüm dünyada sevilen, benzersiz bir lezzet deneyimi sunuyor. Her biri taze otlar, baharat ve tatlı-ekşi uyumuyla zenginleşen Tay mutfağının 10 meşhur lezzetini sizler için derledik.
Haber Giriş Tarihi: 09.11.2024 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2024 13:21
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Pad Thai: Tayland’ın ulusal yemeğidir. Pirinç eriştesi, tofu, kuru karides, fasulye filizi ve yumurtadan oluşan lezzetli bir kızartmadır. Yumuşak pirinç erişteleri, şeker, demirhindi, limon suyu, sirke ve balık sosuyla tatlandırılır ve geleneksel olarak yanında kırmızı biber, beyaz sirke, şeker, taze limon dilimleri ve balık sosu ile servis edilir.
Massaman Köri: Tay köri çeşitleri arasında massaman köri, en hafif, en tatlı ve en sıra dışı olanıdır. Hindistan cevizi sütü, et, patates ve kavrulmuş baharatlarla yapılan bir köri ezmesinin birleşimidir. Uzun süre pişirildiğinden, massaman körisinde genellikle kalın sığır eti dilimleri veya kemikli tavuk kullanılır, bazen kuzu eti veya koyun eti de tercih edilir.
Tom Yum: En bilinen Tay yemeklerinden biri olan Tom Yum, baharatlı, ekşi ve aromatik bir çorbadır ve geleneksel olarak pirinç ile servis edilir. Arpacık soğanı, limon otu, balık sosu, taze zencefil veya havlıcan, karides, mantar, kaffir lime yaprakları, limon suyu ve doğranmış Tay biberlerinden oluşur. Genellikle meze olarak servis edilen tom yum, kişniş yaprakları ile süslenir.
Som Tam: Tayland’ın kuzeydoğusundaki Isaan bölgesiyle ilişkilendirilen bir yeşil papaya salatasıdır. İnce doğranmış yeşil papayanın yanı sıra bu salata genellikle kavrulmuş yer fıstığı, yeşil fasulye, domates ve sarımsak, acı biber, balık sosu, kuru karides, palmiye şekeri ve limon veya demirhindi suyuyla yapılan ekşi bir sos içerir.
Kai Yang: Tüm tavukla yapılan, ızgara veya barbekü tavuk yemeğidir. Tavuk, genellikle yapışkan beyaz pirinç, tatlı ya da ekşi bir sos ve Som tam ile eşleştirilir. Tayland genelinde birçok sokak tezgahında bulunabilir. Kai yang, soya sosu, zencefil, beyaz biber, balık sosu, sirke, hoisin sosu ve kişniş, limon otu ve sarımsak gibi otlardan yapılan marinasyonuyla diğer ızgara tavuk yemeklerinden ayrılır.
Tom Kha Gai: Tayland’ın komşu Laos’tan etkilenen, merkezi bölgesinden gelen lezzetli ulusal yemeğidir. Bu çorbanın adı, havlıcan ile kaynatılmış tavuk çorbası anlamına gelir ve hindistan cevizi sütü, tavuk parçaları, havlıcan, limon otu, sarımsak, chili biberi, kaffir lime yaprakları, balık sosu ve shiitake mantarlarından oluşur. Vejetaryen, tofu, deniz mahsullü ve domuz etli gibi farklı versiyonları da bulunmaktadır.
Kaeng Khiao Wan: Tayland’ın geleneksel yeşil körisi için kullanılan addır. Adı "tatlı yeşil köri" olarak çevrilebilir. Bu tarifte, taze biberler bir ezme haline getirilir ve havlıcan, karides ezmesi, limon otu, sarımsak, zerdeçal, kişniş, kaffir yaprakları ve bütün karabiber gibi malzemelerle karıştırılır. Taze köri ezmesi, sebzeler, balık sosu, et ve hindistan cevizi sütüyle kaynatılır.Yeşil körinin temeli, pirinç ile birlikte farklı sebzeler ve proteinlerle (genellikle tavuk veya balık) servis edilir.
Phanaeng Köri: Kalın kıvamı ve tuzlu-tatlı yer fıstığı aromasıyla bilinen bir çeşit Tayland körisidir. Bu yemekte hindistan cevizi sütü, phanaeng köri ezmesi, limon yaprakları, balık sosu ve palmiye şekeri ile pişirilen et bulunur. Genellikle phanaeng körisinde kullanılan et dana, tavuk, ördek veya domuz etidir ve geleneksel olarak sebze içermez.
Khao Soi: Kuzey Tayland’a özgü olan yemek, farklı yöresel etkilerin birleşimiyle oluşturulmuş, lezzetli bir hindistan cevizli çorbadır. Çorbanın tabanı, hindistan cevizi sütü ve kırmızı köri ezmesi ile yapılan hafif baharatlı bir sebze suyudur. Bu sudan yapılan çorba, yumurtalı erişte ve tavuk, dana veya domuz gibi et çeşitleri ile servis edilir. Üzerine çıtır kızartılmış erişte ve doğranmış kişniş serpilir.
Khao Niao Mamuang: Bu geleneksel Tayland tatlısı, önce buharda pişirilen, ardından şekerli hindistan cevizi sütü ile tatlandırılan yapışkan pirinç ile hazırlanır. Son olarak pirinç, taze mango dilimleri ile birlikte servis edilir. Bu basit tatlı inanılmaz derecede popüler olup Tayland'da neredeyse her lokantada bulunabilir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Tatlı ve Baharatın Uyumuyla Tayland’ın En Sevilen Yemekleri
Tayland mutfağı, baharatlı tatlar, aromatik otlar ve tropikal meyvelerin özgün birleşimiyle tüm dünyada sevilen, benzersiz bir lezzet deneyimi sunuyor. Her biri taze otlar, baharat ve tatlı-ekşi uyumuyla zenginleşen Tay mutfağının 10 meşhur lezzetini sizler için derledik.
Pad Thai: Tayland’ın ulusal yemeğidir. Pirinç eriştesi, tofu, kuru karides, fasulye filizi ve yumurtadan oluşan lezzetli bir kızartmadır. Yumuşak pirinç erişteleri, şeker, demirhindi, limon suyu, sirke ve balık sosuyla tatlandırılır ve geleneksel olarak yanında kırmızı biber, beyaz sirke, şeker, taze limon dilimleri ve balık sosu ile servis edilir.
Massaman Köri: Tay köri çeşitleri arasında massaman köri, en hafif, en tatlı ve en sıra dışı olanıdır. Hindistan cevizi sütü, et, patates ve kavrulmuş baharatlarla yapılan bir köri ezmesinin birleşimidir. Uzun süre pişirildiğinden, massaman körisinde genellikle kalın sığır eti dilimleri veya kemikli tavuk kullanılır, bazen kuzu eti veya koyun eti de tercih edilir.
Tom Yum: En bilinen Tay yemeklerinden biri olan Tom Yum, baharatlı, ekşi ve aromatik bir çorbadır ve geleneksel olarak pirinç ile servis edilir. Arpacık soğanı, limon otu, balık sosu, taze zencefil veya havlıcan, karides, mantar, kaffir lime yaprakları, limon suyu ve doğranmış Tay biberlerinden oluşur. Genellikle meze olarak servis edilen tom yum, kişniş yaprakları ile süslenir.
Som Tam: Tayland’ın kuzeydoğusundaki Isaan bölgesiyle ilişkilendirilen bir yeşil papaya salatasıdır. İnce doğranmış yeşil papayanın yanı sıra bu salata genellikle kavrulmuş yer fıstığı, yeşil fasulye, domates ve sarımsak, acı biber, balık sosu, kuru karides, palmiye şekeri ve limon veya demirhindi suyuyla yapılan ekşi bir sos içerir.
Kai Yang: Tüm tavukla yapılan, ızgara veya barbekü tavuk yemeğidir. Tavuk, genellikle yapışkan beyaz pirinç, tatlı ya da ekşi bir sos ve Som tam ile eşleştirilir. Tayland genelinde birçok sokak tezgahında bulunabilir. Kai yang, soya sosu, zencefil, beyaz biber, balık sosu, sirke, hoisin sosu ve kişniş, limon otu ve sarımsak gibi otlardan yapılan marinasyonuyla diğer ızgara tavuk yemeklerinden ayrılır.
Tom Kha Gai: Tayland’ın komşu Laos’tan etkilenen, merkezi bölgesinden gelen lezzetli ulusal yemeğidir. Bu çorbanın adı, havlıcan ile kaynatılmış tavuk çorbası anlamına gelir ve hindistan cevizi sütü, tavuk parçaları, havlıcan, limon otu, sarımsak, chili biberi, kaffir lime yaprakları, balık sosu ve shiitake mantarlarından oluşur. Vejetaryen, tofu, deniz mahsullü ve domuz etli gibi farklı versiyonları da bulunmaktadır.
Kaeng Khiao Wan: Tayland’ın geleneksel yeşil körisi için kullanılan addır. Adı "tatlı yeşil köri" olarak çevrilebilir. Bu tarifte, taze biberler bir ezme haline getirilir ve havlıcan, karides ezmesi, limon otu, sarımsak, zerdeçal, kişniş, kaffir yaprakları ve bütün karabiber gibi malzemelerle karıştırılır. Taze köri ezmesi, sebzeler, balık sosu, et ve hindistan cevizi sütüyle kaynatılır.Yeşil körinin temeli, pirinç ile birlikte farklı sebzeler ve proteinlerle (genellikle tavuk veya balık) servis edilir.
Phanaeng Köri: Kalın kıvamı ve tuzlu-tatlı yer fıstığı aromasıyla bilinen bir çeşit Tayland körisidir. Bu yemekte hindistan cevizi sütü, phanaeng köri ezmesi, limon yaprakları, balık sosu ve palmiye şekeri ile pişirilen et bulunur. Genellikle phanaeng körisinde kullanılan et dana, tavuk, ördek veya domuz etidir ve geleneksel olarak sebze içermez.
Khao Soi: Kuzey Tayland’a özgü olan yemek, farklı yöresel etkilerin birleşimiyle oluşturulmuş, lezzetli bir hindistan cevizli çorbadır. Çorbanın tabanı, hindistan cevizi sütü ve kırmızı köri ezmesi ile yapılan hafif baharatlı bir sebze suyudur. Bu sudan yapılan çorba, yumurtalı erişte ve tavuk, dana veya domuz gibi et çeşitleri ile servis edilir. Üzerine çıtır kızartılmış erişte ve doğranmış kişniş serpilir.
Khao Niao Mamuang: Bu geleneksel Tayland tatlısı, önce buharda pişirilen, ardından şekerli hindistan cevizi sütü ile tatlandırılan yapışkan pirinç ile hazırlanır. Son olarak pirinç, taze mango dilimleri ile birlikte servis edilir. Bu basit tatlı inanılmaz derecede popüler olup Tayland'da neredeyse her lokantada bulunabilir.
En Çok Okunan Haberler