Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek
Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek
Adana’nın Kozan ilçesinde üretilen özgün keçi ciğeri, coğrafi işaret alarak gastronomi dünyasında yerini almak istiyor.
Haber Giriş Tarihi: 27.10.2024 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2024 10:22
Kaynak:
İHA
ADANA (İHA) - Adana’nın Kozan ilçesinde üretilen ve yöreye özgü lezzetiyle tanınan "Kozan ciğeri" için coğrafi işaret alınması hedefleniyor. İlçede sadece keçi ciğeriyle hazırlanan ve yöre halkının vazgeçilmez tatlarından biri olan bu lezzeti tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla Kozan Ticaret Odası, önemli bir adım atarak coğrafi işaret çalışmasını başlattı. Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, "Kozan ciğerine coğrafi işaret alarak bu lezzeti gastronomi mutfağına kazandırabilirsek ilçemizin lezzet turizminde de yer almasını sağlayacağız. Amacımız Kozan ciğerciler sokağında esnaflarımızın atalarından süre gelen bu lezzeti ve kültürü coğrafi işaret ile taçlandırıp ilçe ekonomisini kalkındırmak" ifadeleriyle çalışmanın ilçeye katacağı değeri vurguladı.
Yörede doğal koşullarda yetişen keçilerin ciğeri, kekik ve sumakla beslenmiş doğallığıyla dikkat çekiyor. Bu özellikleriyle Kozan ciğerini farklı kılan Kandemir, ciğerin gastronomi dünyasında da tanınmasını ve turizmde bir lezzet durağı haline gelmesini istediklerini belirtti.
TESCİL EDİLMEYEN KÜLTÜR YOK OLMAYA MAHKUMDUR
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahmut Doğan Kamış, coğrafi işaretin önemini vurgulayarak, tescillenmeyen kültür değerlerinin yok olmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlattı. Sözlerini “Türkiye'de tek olan keçi ciğeri bu bölgede üretilip tüketiliyor. Üzerine hiçbir tatlandırıcı konulmadan, masaya mangalla birlikte gelir ve masada tuzlu kimyon ile birlikte tüketim sağlanır. Örneğin Adana ve Ceyhan'da kuzu ciğeri tüketilir ama keçi ciğerinin bu ilçeye özgü olduğunu tespit ettik. Bu kültürü kayda geçirip markalaştırmak istiyoruz" diyerek sürdürdü. Kamış, dağlık alanda yetişen keçilerin beslenme şeklinin ciğer lezzetini benzersiz kıldığını belirtti.
4 KUŞAKTIR DEVAM EDEN CİĞER GELENEĞİ
Bölgede dört kuşaktır ciğer ustası olan Mahir Bağrıyanık da, Kozan ciğerinin diğer ciğer çeşitlerinden farklı olduğunu ve tadına bakanların bu lezzeti çok beğendiğini dile getirdi. Coğrafi işaretin ilçenin ekonomik kalkınmasına katkı sunacağını vurgulayan Bağrıyanık, marka haline gelecek bu lezzet sayesinde hem yerel ekonomiye katkı sağlanacağını hem de ziyaretçilerin ilgisinin artacağını kaydetti. Kozan halkı ise bu eşsiz lezzetin masaya mangal üzerinde servis edilmesinin deneyime ayrı bir keyif kattığını belirtti.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek
Adana’nın Kozan ilçesinde üretilen özgün keçi ciğeri, coğrafi işaret alarak gastronomi dünyasında yerini almak istiyor.
ADANA (İHA) - Adana’nın Kozan ilçesinde üretilen ve yöreye özgü lezzetiyle tanınan "Kozan ciğeri" için coğrafi işaret alınması hedefleniyor. İlçede sadece keçi ciğeriyle hazırlanan ve yöre halkının vazgeçilmez tatlarından biri olan bu lezzeti tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla Kozan Ticaret Odası, önemli bir adım atarak coğrafi işaret çalışmasını başlattı. Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, "Kozan ciğerine coğrafi işaret alarak bu lezzeti gastronomi mutfağına kazandırabilirsek ilçemizin lezzet turizminde de yer almasını sağlayacağız. Amacımız Kozan ciğerciler sokağında esnaflarımızın atalarından süre gelen bu lezzeti ve kültürü coğrafi işaret ile taçlandırıp ilçe ekonomisini kalkındırmak" ifadeleriyle çalışmanın ilçeye katacağı değeri vurguladı.
Yörede doğal koşullarda yetişen keçilerin ciğeri, kekik ve sumakla beslenmiş doğallığıyla dikkat çekiyor. Bu özellikleriyle Kozan ciğerini farklı kılan Kandemir, ciğerin gastronomi dünyasında da tanınmasını ve turizmde bir lezzet durağı haline gelmesini istediklerini belirtti.
TESCİL EDİLMEYEN KÜLTÜR YOK OLMAYA MAHKUMDUR
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahmut Doğan Kamış, coğrafi işaretin önemini vurgulayarak, tescillenmeyen kültür değerlerinin yok olmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlattı. Sözlerini “Türkiye'de tek olan keçi ciğeri bu bölgede üretilip tüketiliyor. Üzerine hiçbir tatlandırıcı konulmadan, masaya mangalla birlikte gelir ve masada tuzlu kimyon ile birlikte tüketim sağlanır. Örneğin Adana ve Ceyhan'da kuzu ciğeri tüketilir ama keçi ciğerinin bu ilçeye özgü olduğunu tespit ettik. Bu kültürü kayda geçirip markalaştırmak istiyoruz" diyerek sürdürdü. Kamış, dağlık alanda yetişen keçilerin beslenme şeklinin ciğer lezzetini benzersiz kıldığını belirtti.
4 KUŞAKTIR DEVAM EDEN CİĞER GELENEĞİ
Bölgede dört kuşaktır ciğer ustası olan Mahir Bağrıyanık da, Kozan ciğerinin diğer ciğer çeşitlerinden farklı olduğunu ve tadına bakanların bu lezzeti çok beğendiğini dile getirdi. Coğrafi işaretin ilçenin ekonomik kalkınmasına katkı sunacağını vurgulayan Bağrıyanık, marka haline gelecek bu lezzet sayesinde hem yerel ekonomiye katkı sağlanacağını hem de ziyaretçilerin ilgisinin artacağını kaydetti. Kozan halkı ise bu eşsiz lezzetin masaya mangal üzerinde servis edilmesinin deneyime ayrı bir keyif kattığını belirtti.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler