TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balık Yetiştiricileri İklim Değişikliği ile Mücadelede Yeni Stratejiler Geliştiriyor

Akdeniz’deki balık yetiştiricileri, artan su sıcaklıkları ve azalan oksijen seviyeleri gibi iklim değişikliğinin getirdiği zorluklarla başa çıkmak için yenilikçi yöntemler benimsiyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2024 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2024 12:00
Kaynak: Euronews
Balık Yetiştiricileri İklim Değişikliği ile Mücadelede Yeni Stratejiler Geliştiriyor

Akdeniz’in berrak mavi sularında balık yetiştiriciliği yapan George Tsatsos, su sıcaklıklarının artmasının ve oksijen seviyelerinin düşmesinin zorluklarını üstlenmekte. Tsatsos'un, Korint Körfezi’ndeki sıcaklıkları ölçtüğü bir Ekim sabahında, su sıcaklığının 25,5 °C’ye ulaştığını bildirmesi, yaz aylarında yaşanan 29,5 °C’lik sıcaklıklarla karşılaştırıldığında ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bu artış, Doğu Akdeniz’in genelinde yaşanan iklim değişikliğiyle paralellik gösteriyor; örneğin, Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Eylül 2024’ün küresel olarak kaydedilen en sıcak ikinci Eylül ayı olduğunu duyurdu.

Tsatsos, Kefalonia Fisheries’te Operasyon Direktörü olarak, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini aşabilmek için yenilikçi adımlar atmakta. Daha sıcak suların oksijen seviyelerini düşürmesi, balıkların büyümesini olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda yeni hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Bu nedenle, yetiştiriciler kafeslerini daha iyi oksijen seviyelerine sahip açık deniz alanlarına taşımayı tercih ediyor. Ancak, kıyıdan uzakta olmak, balık çiftliklerinin daha yoğun fırtınalara maruz kalmasına neden oluyor. 

Tsatsos, ayrıca stoklama yoğunluğunu azaltarak balıklara daha fazla temiz su sunmaya çalıştıklarını belirtiyor. Temiz su, oksijen seviyelerinin artmasına yardımcı olduğu için bu yaklaşım oldukça önemli. Ağların yapısında da değişiklikler yapılarak daha fazla su akışı sağlamak için delikler açılıyor. Yemleme yöntemleri günde iki kez yem verilerek balıkların mevcut oksijeni sindirebilmeleri için daha fazla zaman tanınacak şekilde değiştiriliyor.

Yunanistan genelinde 328 balık çiftliği işleten 65 şirket, benzer zorluklarla karşılaşıyor. Bu zorlukları aşabilmek için Yunan Deniz Araştırmaları Merkezi’nde bilim insanları, balıkları kontrollü koşullarda inceleyerek araştırmalar yürütüyor. Nikos Papandroulakis’ın liderliğindeki araştırma ekibi, farklı sıcaklık koşullarının balıkların büyüme hızını nasıl etkilediğini anlamaya çalışıyor. Özellikle 28-29 °C sıcaklıklarının, balıkların büyüme ve yem tüketme yetilerini olumsuz yönde etkilediği gözlemleniyor.

Avrupa Birliği'nin Climefish projesi kapsamında yürütülen araştırmalar, balıkların fizyolojik performanslarını etkileyen iklim değişikliği ile ilgili etkileri anlamak ve çiftçilerin karar vermesine yardımcı olacak araçlar geliştirmek amacıyla gerçekleştiriliyor. Proje, sıcaklık, oksijen ve asitlenme gibi değişkenlerin balıkların gelişimini nasıl etkilediğini belirlemeyi amaçlıyor. Ayrıca, çiftçilerin bu verileri kullanarak, balıkların oksijen ihtiyaçlarını tahmin edebilmesine ve çeşitli türleri on yıllık iklim trendlerine karşı test edebilmesine olanak tanıyor.

Kaynak: Euronews

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.