TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UNESCO'lu "Gaziantep Mutfağı'ndan" damak çatlatan lezzetler

“Gaziantep mutfağı, 2015 yılında gastronomi dalında, UNESCO ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na girerek dünyanın en önemli sekiz mutfağından biri oldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2022 22:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2022 22:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
UNESCO'lu "Gaziantep Mutfağı'ndan" damak çatlatan lezzetler

UNESCO’lu Gaziantep Yemekleri

Gaziantep mutfağı, 2015 yılında gastronomi dalında, UNESCO ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na girerek dünyanın en önemli sekiz mutfağından biri oldu. UNESCO’nun tescillemesiyle birlikte dünyada genellikle ülke adlarıyla anılan mutfaklar arasına kendi şehir adıyla girerek, bugünkü nesillere kültür mirası olarak kaldı.

Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Gaziantep mutfağının zenginliği, yakın çevresindeki iller ve ülkeler ile bir zamanlar içinde barındırdığı çeşitli din ve ırklara mensup grupların mutfaklarından ve damak zevklerinden bugünkü zenginliğine ulaşmış. Son verilere göre Gaziantep mutfağına ait 291 değişik yemek çeşidi, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş, sırada tescillenmeyi 500’e yakın daha çeşidi var.

Gaziantep Kebapları

Kuşbaşı Kebabı,  Küşleme Kebabı, Altı Ezmeli Tike kebabı, Altı Ezmeli Kıyma Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebzeli Kebap, Patlıcan Kebabı, Cağırtlak Kebabı, Simit Kebabı, Kazan Kebabı, Kemeli Kıyma Kebabı, Sarımsak Kebabı, Soğan Kebabı, Yeni Dünya Kebabı, Külbastı Alinazik

Kuşbaşı Kebabı

Küşleme Kebabı

Patlıcan Kebabı

Ali Nazik

Gaziantep'in Et Yemekleri Lahmacun, Ekşili Taraklık Tavası, Soğan Yahnisi , Et Paçası,  Beyran, Ekşili Ufak Köfte, Kabak Oturtması, Doğrama

Beyran

Gaziantep'in Yoğurtlu Yemekleri : Yoğurtlu Yuvarlama,  Şiveydiz,  Sarımsak Aşı, Yoğurtlu Patates,  Yoğurtlu Bakla, Börek Çorbası

Yuvalama

Şiveydiz

Gaziantep Pilavları: Firik Pilavı, İncikli Pilav, Mercimekli Pilav, Özbek Pilavı, İç Pilav, Maltıhalı Aş, Dövme Aşı, Simit Aşı, Yaprak Buğulaması, Meyhane Pilavı, Loğlazlı Pilav

İç Pilav

Gaziantep Sebze Yemekleri: Karnı yarık, İmam bayıldı,  Borani, Pirpirim aşı, Kabak Musakka, Domates Tavası, Saçma Tavası, Öcce, Bakla Yemeği, Etli Bamya, Kabaklama, Ciğer Kavurması

Etli Bamya

Karnıyarık

Pirpirim

Gaziantep Dolmaları: Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma, Bulgurlu Kabak Dolması, Firikli Acur Dolması, Haylan Kabağı Dolması, Yaprak Sarması, Karışık Yaz Dolması, Mumbar

Zeytinyağlı Dolma

Yaprak Sarması

Mumbar

Gaziantep Köfteleri: Çiğ Köfte, İçli Köfte, Maltıhalı Köfte, Yağlı Yumurtalı Köfte, Kısır Köftesi, Yağlı Köfte,  Omaç Akıtmalı Ufak Köfte

Çiğ Köfte

İçli Köfte

Gaziantep Çorbaları: Ezogelin çorbası, Süzme Mercimek çorbası, Lebeniye çorbası, Alaca çorba, Maş çorbası, Un çorbası, Öz çorbası, Şirinli çorba, Bulama çorbası, Katma çorbası

Süzme mercimek çorbası

Gaziantep Tatlıları; Baklava, Şöbiyet, Dolama Burma Kadayıf ,Fıstıklı Kadayıf, Katmer,Şam Tatlısı, Krokan, Nişe Helvası, Kurabiye, Aşure, Sütlaç, Zerde, Antep Fıstığı Tatlısı, Peynirli İrmik Helvası, Ev Yapımı Sade Maraş Dondurması

Baklava

Şöbiyet

Katmer

Aşure

Sütlaç

Zerde

Dondurma

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.