TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Ödemiş'te 132 Yıllık Lezzet Geleneği: "Töngül Pide"

İzmir Ödemiş’teki Töngül Pide, taş fırında hazırlanan eşsiz tadıyla hem Türkiye’nin hem de yabancı turistlerin gözdesi olmayı sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2024 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2024 10:36
Kaynak: İHA
İzmir Ödemiş'te 132 Yıllık Lezzet Geleneği: "Töngül Pide"

İZMİR (İHA) - İzmir’in Ödemiş ilçesinde, 1892’den beri hizmet veren Töngül Pide fırını, 132 yıldır taş fırının ateşini hiç söndürmedi. Dededen toruna aktarılan bu lezzet geleneğinde, fırında yalnızca aile soyadını taşıyan "Töngül Pide" üretiliyor. Kıymalı, maydanozlu, yumurtalı iç harcı ve üzerine serpilen tereyağı ile Ödemiş tulumu, bu coğrafi işaretli pidenin benzersiz tatlarından biri olmasını sağlıyor.

Fırın, her sabah 04.00’te açılarak pidelerin hazırlanması için hummalı bir çalışmaya sahne oluyor. Hamurlar yoğruluyor, fırın yakılıyor ve 06.00’da pideler servise sunuluyor. Fırında dumanı üstünde çıkan pidelerin sıcaklığını hisseden vatandaşlar, yanına çayını alarak bu tarihi lezzeti tatmanın keyfini çıkarıyor.

4. kuşak Töngül ailesi üyeleri, dedelerinin başlattığı geleneği devam ettiriyor. İşletmecilerden Nedime Töngül, "Dedelerimiz çıkarmış, biz 4. kuşağız. Soyadımız, oradan geliyor. 132 yıllık burası; ‘Töngül'ün fırını, Töngül pidesi' derken, Töngül Pide olarak ismi verilmiş. Patenti bizde. İnsanlarımız beğeniyor, fırınımız taş fırın. Kıyma, yumurta, maydanoz var içerisinde, üzerinde de tereyağı ve tulum peyniri var" dedi.

LEZZETİN SIRRI: SEBAT VE TAŞ FIRIN

Fırının 40 yıllık ustası İsmail Otçeken, sabahın erken saatlerinden itibaren pide yapımına başladıklarını söyledi. Otçeken, "40 yıldır bu işi yapıyorum. Ben bu fırında işi öğrendim. 10 dakikada pişiyor. Sabah açıyoruz, öğleden sonra kapatıyoruz. Bu işin sırrı bence sebat etmek. Her gün bu işi aynı saatte yapacaksın; sabah 04.00'te geliyoruz, 06.00'da pideler çıkmış oluyor. Bir gün 06.00'da, bir gün 08.00'de geldim olmaz. Bizim fırınımız taş fırındır. Lezzeti buradan geliyor" dedi.

Her sabah 06.00’da ilk pidelerini çıkartan fırın, öğleden sonra 14.00’e kadar hizmet veriyor. Hem İzmir’den hem de farklı şehirlerden gelen vatandaşlar, Töngül Pide’yi tatmadan ilçeden ayrılmıyor. Vatandaşlar, bu eşsiz lezzeti ilçenin simgesi olarak görüyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.