Türk Mutfağının Yıldızı Michelin 2025 Seçkisiyle Parlıyor
Türk Mutfağının Yıldızı Michelin 2025 Seçkisiyle Parlıyor
İstanbul, İzmir ve Muğla'da 32 yeni restoran listeye dahil edildi. Michelin Yıldızlı restoran sayısı 14'e, Yeşil Yıldız sayısı 10'a yükseldi.
Haber Giriş Tarihi: 09.12.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2024 13:41
Kaynak:
Dünya
Michelin Rehberi 2025 İstanbul, İzmir ve Muğla seçkisine 32 yeni restoran eklendi. Bu restoranlardan 2’si Michelin Yıldızı, 8’i Bib Gourmand, 6’sı ise çevre dostu gastronomi girişimlerini ödüllendiren Michelin Yeşil Yıldız ile onurlandırıldı. Türkiye genelinde Michelin tavsiyeli restoran sayısı, İstanbul'da 77, İzmir'de 24 ve Muğla'da 31 olmak üzere toplam 132 oldu.
Bu yıl 2 yeni restoran daha Michelin Yıldızı kazandı. İstanbul'daki Casa Lavanda ve İzmir'deki Narımor, birer Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi. Böylece, Türkiye’deki Michelin Yıldızlı restoran sayısı 14’e çıktı. Geçtiğimiz yıllarda birer yıldız alan tüm restoranlar, bu yıl da yıldızlarını korudu.
İstanbul’daki "Türk Fatih Tutak" ise Türkiye’deki iki Michelin Yıldızı bulunan tek restoran olma unvanını korudu.
Michelin Rehberi 2025 Ödül Töreni’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk mutfağının dünya gastronomi sahnesindeki yükselişine dikkat çekti. Ersoy, Türk mutfağı küresel gastronomi sahnesinde güçlü bir konuma sahip olup dünyaca kabul edilmiş bir başarı hikayesi yazabilecek potansiyel taşıdığını vurguladı.
Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec ise, "Bu yıl da müfettişlerimiz Türk mutfağının zenginliği ve benzersizliği karşısında büyülendi. Yerel zanaatkarlar, giderek daha sorumlu bir gastronomiyi ana hatlarıyla belirten dikkat çekici girişimler ve yerel mutfak geleneklerinin yeniden yorumlanmasına adanmış yaratıcılık arasında İstanbul, İzmir ve Muğla gerçek bir gastronomi mozaiği olduğunu kanıtlıyor" diye ekledi.
MICHELIN YILDIZLI RESTORANLAR
2 Michelin Yıldızı:
Türk Fatih Tutak (İstanbul)
1 Michelin Yıldızı:
Araka (İstanbul)
Arkestra (İstanbul)
Casa Lavanda (İstanbul) - Yeni
Mikla (İstanbul)
Neolokal (İstanbul)
Nicole (İstanbul)
Sankai by Nagaya (İstanbul)
OD Urla (İzmir)
Teruar Urla (İzmir)
Vino Locale (İzmir)
Narımor (İzmir) - Yeni
Kitchen by Osman Sezener (Bodrum)
Maçakızı (Bodrum)
ÇEVRE DOSTU GASTRONOMİ: MICHELIN YEŞİL YILDIZLI RESTORANLAR
Michelin Yeşil Yıldız, sürdürülebilir gastronomiyi teşvik etmek için veriliyor. Bu yıl Türkiye'den 6 yeni restoran daha listeye eklendi.
İstanbul:
Casa Lavanda
The Barn - Yeni
Telezzüz - Yeni
İzmir:
Asma Yaprağı - Yeni
Muğla:
Mezra Yalıkavak (Bodrum) - Yeni
Agora Pansiyon (Milas) - Yeni
Bu listeyle Türkiye'deki Michelin Yeşil Yıldızlı restoran sayısı 10’a yükseldi.
MICHELIN BIB GOURMAND RESTORANLAR
Bib Gourmand, gurmeler tarafından beğenilen, uygun fiyatlı restoranlara veriliyor. Bu yıl İstanbul, İzmir ve Muğla'dan 9 yeni restoran listeye eklendi.
İstanbul:
Arka Ristorante Pizzeria - Yeni
Ali Ocakbaşı - Yeni
Aslında Meyhane - Yeni
Tatbak - Yeni
Araf İstanbul - Yeni
Nazende Cadde - Yeni
Beynel - Yeni
Yeşil Yıldız ödüllü Asma Yaprağı - Yeni
İzmir:
8 restoran (Mevcut liste korunuyor)
Muğla:
5 restoran (Mevcut liste korunuyor)
Bib Gourmand restoran sayısı, toplamda 27’ye ulaştı.
Bu yıl Michelin tavsiyesine dahil edilen 22 yeni restoranla birlikte Türkiye genelindeki tavsiye edilen restoran sayısı 91'e ulaştı. Tavsiye edilen restoranlar arasında hem Anadolu’nun geleneksel lezzetleri hem de dünya mutfağından seçenekler yer alıyor.
İstanbul'dan Tavsiyeler:
The Barn
Telezzüz
Apartıman Yeniköy
Herise İstanbul
Lokanta by Divan
İzmir'den Tavsiyeler:
Birinci Kordon Balık Restoran
Gula Urla
Hus Şarapçılık
Kasap Fuat Çeşme
Ortaya Alaçatı
Scappi
Muğla'dan Tavsiyeler:
Divia by Maksut Aşkar
Barbarossa
Karnas Vineyards
Kornel
Lucca By The Sea
Oi Filoi
Oro by Alfredo Russo
Mori
The Red Balloon Yalıkavak
Mezra Yalıkavak
ÖZEL ÖDÜLLER İLE TÜRKİYE'NİN YETENEKLİ ŞEFLERİ TAKDİR EDİLDİ
Michelin Rehberi 2025'te Türkiye’den 3 özel yetenek ödüllendirildi.
Michelin Sommelier Ödülü:
Yunus Öztürk (OD Urla)
Michelin Servis Ödülü:
Nicole restoranı servis ekibi
Michelin Genç Şef Ödülü:
Serhat Doğramacı (Yeşil Yıldızlı Mezra Yalıkavak)
Bu ödüller, Türk gastronomi sahnesinin yalnızca yemekleriyle değil, aynı zamanda profesyonel mutfak ekipleriyle de dikkat çektiğini gösterdi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Türk Mutfağının Yıldızı Michelin 2025 Seçkisiyle Parlıyor
İstanbul, İzmir ve Muğla'da 32 yeni restoran listeye dahil edildi. Michelin Yıldızlı restoran sayısı 14'e, Yeşil Yıldız sayısı 10'a yükseldi.
Michelin Rehberi 2025 İstanbul, İzmir ve Muğla seçkisine 32 yeni restoran eklendi. Bu restoranlardan 2’si Michelin Yıldızı, 8’i Bib Gourmand, 6’sı ise çevre dostu gastronomi girişimlerini ödüllendiren Michelin Yeşil Yıldız ile onurlandırıldı. Türkiye genelinde Michelin tavsiyeli restoran sayısı, İstanbul'da 77, İzmir'de 24 ve Muğla'da 31 olmak üzere toplam 132 oldu.
Bu yıl 2 yeni restoran daha Michelin Yıldızı kazandı. İstanbul'daki Casa Lavanda ve İzmir'deki Narımor, birer Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi. Böylece, Türkiye’deki Michelin Yıldızlı restoran sayısı 14’e çıktı. Geçtiğimiz yıllarda birer yıldız alan tüm restoranlar, bu yıl da yıldızlarını korudu.
İstanbul’daki "Türk Fatih Tutak" ise Türkiye’deki iki Michelin Yıldızı bulunan tek restoran olma unvanını korudu.
ERSOY: "TÜRK MUTFAĞI KÜRESEL BAŞARI HİKAYESİ YAZACAK"
Michelin Rehberi 2025 Ödül Töreni’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk mutfağının dünya gastronomi sahnesindeki yükselişine dikkat çekti. Ersoy, Türk mutfağı küresel gastronomi sahnesinde güçlü bir konuma sahip olup dünyaca kabul edilmiş bir başarı hikayesi yazabilecek potansiyel taşıdığını vurguladı.
Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec ise, "Bu yıl da müfettişlerimiz Türk mutfağının zenginliği ve benzersizliği karşısında büyülendi. Yerel zanaatkarlar, giderek daha sorumlu bir gastronomiyi ana hatlarıyla belirten dikkat çekici girişimler ve yerel mutfak geleneklerinin yeniden yorumlanmasına adanmış yaratıcılık arasında İstanbul, İzmir ve Muğla gerçek bir gastronomi mozaiği olduğunu kanıtlıyor" diye ekledi.
MICHELIN YILDIZLI RESTORANLAR
2 Michelin Yıldızı:
1 Michelin Yıldızı:
ÇEVRE DOSTU GASTRONOMİ: MICHELIN YEŞİL YILDIZLI RESTORANLAR
Michelin Yeşil Yıldız, sürdürülebilir gastronomiyi teşvik etmek için veriliyor. Bu yıl Türkiye'den 6 yeni restoran daha listeye eklendi.
İstanbul:
İzmir:
Muğla:
Bu listeyle Türkiye'deki Michelin Yeşil Yıldızlı restoran sayısı 10’a yükseldi.
MICHELIN BIB GOURMAND RESTORANLAR
Bib Gourmand, gurmeler tarafından beğenilen, uygun fiyatlı restoranlara veriliyor. Bu yıl İstanbul, İzmir ve Muğla'dan 9 yeni restoran listeye eklendi.
İstanbul:
İzmir:
Muğla:
Bib Gourmand restoran sayısı, toplamda 27’ye ulaştı.
MICHELIN TARAFINDAN TAVSİYE EDİLEN 22 YENİ RESTORAN
Bu yıl Michelin tavsiyesine dahil edilen 22 yeni restoranla birlikte Türkiye genelindeki tavsiye edilen restoran sayısı 91'e ulaştı. Tavsiye edilen restoranlar arasında hem Anadolu’nun geleneksel lezzetleri hem de dünya mutfağından seçenekler yer alıyor.
İstanbul'dan Tavsiyeler:
İzmir'den Tavsiyeler:
Muğla'dan Tavsiyeler:
ÖZEL ÖDÜLLER İLE TÜRKİYE'NİN YETENEKLİ ŞEFLERİ TAKDİR EDİLDİ
Michelin Rehberi 2025'te Türkiye’den 3 özel yetenek ödüllendirildi.
Michelin Sommelier Ödülü:
Michelin Servis Ödülü:
Michelin Genç Şef Ödülü:
Bu ödüller, Türk gastronomi sahnesinin yalnızca yemekleriyle değil, aynı zamanda profesyonel mutfak ekipleriyle de dikkat çektiğini gösterdi.
Kaynak: Dünya
En Çok Okunan Haberler