TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya Yat Üretiminde Türkiye'yi Zirveye Taşıyor

Antalya Serbest Bölgesi, 2024'te 1,1 milyar dolar ticaret hacmiyle rekor kırdı. Yat üretiminden elektronik ve medikal sektörlerine kadar geniş yelpazede başarı sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2025 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2025 12:00
Kaynak: İHA
Antalya Yat Üretiminde Türkiye'yi Zirveye Taşıyor

ANTALYA (İHA) - Antalya Serbest Bölgesi, 2024 yılında ticaret hacmini yüzde 2 artırarak 1 milyar 117 milyon dolara çıkardı. Bölge, yat üretimindeki liderliğini korurken ihracatta yüzde 151’lik ithalatı karşılama oranıyla Türkiye ortalamasını ikiye katladı. Bölge Genel Müdürü Zeki Gürses, 2025 hedefinin 1,25 milyar dolar olduğunu açıkladı.

DÜNYA ÇAPINDA YAT ÜRETİM MERKEZİ

2024'te bölgede toplam 78 yat üretilip satıldı, bu teknelerin toplam satış değeri 162 milyon doları buldu. 2000 yılından bu yana üretilen 772 yatın toplam değeri ise 1,8 milyar doları geçti. Üretim, müşterilerin özel taleplerine göre şekillenirken, İngiltere, ABD ve İtalya gibi ülkelere yoğun ihracat gerçekleştirildi. Ayrıca bölgeden Savunma ve İçişleri Bakanlıkları için askeri tekneler de teslim edildi. Gürses, bölgede 90 metreye kadar teknelerin üretildiğini ve büyük yatların yıl ortasında teslim edilmeye başlanacağını belirtti.

AKDENİZ’İN BAKIM-ONARIM ÜSSÜ

Bölge, yat üretiminin yanı sıra bakım-onarım hizmetlerinde de öne çıkıyor. Akdeniz’den gelen yabancı tekneler, bölgedeki 25 bin metrekarelik alanda kısa sürede bakım-onarım hizmeti alıyor. Bu faaliyetler, hem istihdam sağlıyor hem de bölge ekonomisine yüksek katma değer kazandırıyor.

TURİZM EKONOMİSİNE KATKI

Bakım-onarım için gelen tekne sahipleri ve mürettebatı, Antalya'nın turizm ekonomisine canlılık getiriyor. Gürses, bu ziyaretler ile ilgili, "Bakım onarım faaliyetleri, kısa sürede geri dönüşü olan, ciddi anlamda katma değer sağlayan bir faaliyet. Çünkü; yaklaşık 3-6 aylık bir dönemlerde bu faaliyetleri gerçekleştirip hem istihdam anlamında hem de sağladığı katma değer anlamında bölgemize fayda sağlıyor. Antalya'nın turizm dokusu çok iyi. Bu tekne sahipleri bir vesileyle Antalya'ya gelmiş oluyor. Antalya'daki tesislerde konaklıyor, golf oynuyor, kayağını yapıyor ve onun mürettebatı da Antalya'da konaklama imkanı sağlanmış oluyor" ifadelerini kullandı.

ELEKTRONİK VE MEDİKAL SEKTÖRLERİNDE İVME

Bölgedeki 86 firmanın 49'u yat üretimi, 14'ü elektronik, 4'ü medikal alanında faaliyette bulunuyor. Elektronik sektörü yüksek kilogram değeriyle dikkat çekerken, medikal alandaki yabancı sermayeli firmalar, kadın istihdamına katkıda bulunuyor. İstihdam, 2024 yılında yüzde 12 artarak 8 bin 421 kişiye ulaştı. Yeni yatırımlar ve tesislerle 2025'te daha fazla artış bekleniyor.

2025 BEKLENTİLERİ VE KÜRESEL RİSKLER

Zeki Gürses, ABD'nin korumacı politikaları ve Avrupa'daki ekonomik daralmaya rağmen bölgenin ihracat odaklı yapısının bu riskleri fırsata çevireceğini belirtti. Ayrıca Suriye pazarındaki potansiyele dikkat çekerek, ticaret hacminin 2025'te 1,25 milyar dolara ulaşacağını öngördü.

ENFLASYON VE KUR ETKİLERİ

2025 yılında enflasyonun yüzde 30 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Gürses, bunun ihracatçılar için maliyetleri azaltıcı bir etkisi olacağını ancak kur baskısının ve girdi maliyetlerinin zorluk yaratabileceğini ifade etti. Kur ve enflasyon dengesizliğinin ihracatçılar için dikkatle takip edilmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.